GroenLinks Haarlem wil, net als alle Haarlemmers, graag meer bomen in en om Haarlem. En omdat we allemaal meer naar buiten willen en meer het bos in willen en er dus meer bos nodig is, willen wij een extra bos maken. Een bos waar je kunt recreëren, genieten van het groen en waar ook vogels en insecten een plaats hebben. Zo'n bos helpt ons bovendien onze doelstelling CO2 neutraal te zijn in 2030 te halen. Bomen halen immers CO2 uit de lucht en groen helpt ook fijnstof vast te houden. 

 

Nu is het al moeilijk om ruimte te vinden voor een bos, als er dan ook nog geld en menskracht moet worden gevonden, wordt het nog lastiger. Daarom is het plan om een bos aan te planten door iedereen die daaraan mee wil werken. Steeds meer mensen vinden het  mooi om bij een bijzondere gebeurtenis een blijvende herinnering te hebben. Wat is dan mooier dan het planten van een boom in je eigen stad. Als we dat een beetje gecoördineerd doen, maken we zo een echt Muggenbos.

Wat is het idee: iedere Haarlemmer kan bij een voor haar of hem bijzondere gebeurtenis een boom planten. Dat kan gaan om een geboorte, een overlijden, een verhuizing of wat dan ook voor jou een bijzondere gebeurtenis is. 

We gaan in overleg met de gemeente een plaats bepalen en een mailadres of telefoonnummer waarop je je kan aanmelden voor het planten van een boom. Het is de bedoeling dat de boom zelf gekocht en geplant wordt, maar vanwege de ecologische waarde is het wel belangrijk dat onze stadsecoloog meedenkt over welke bomen passen in het bos en op welke plek een bepaalde boom het best tot zijn recht komt. Het is ook belangrijk dat de planter van de boom de boom de eerste tijd verzorgt, door bijv. extra water te geven. 

 

Dit plantseizoen gaan we niet meer halen, maar houd na de zomer de website in de gaten, want dan hopen we alle toestemmingen binnen te hebben met het Muggenbos van start te kunnen gaan !!