Het initiatief “ Een nieuwe focus op het Haarlemse homobeleid” wil die focus richten en intensiveren op de ‘bijzondere doelgroepen’.
De indieners stellen dat homofobie relatief vaak voorkomt in migranten- en vluchtelingengroepen; onder streng religieuze groepen, waaronder orthodoxe christenen en moslims. In bepaalde subgroepen is vaak sprake is van een weinig tolerante houding ten opzichte van de LHBT-doelgroep.
Gerichte actie op deze groep, alhoewel deze in zichzelf ook weer is verdeeld in diverse groepen, zal het meeste rendement opleveren.
Sommige mensen kunnen er bijvoorbeeld nog absoluut van overtuigd zijn dat homoseksualiteit een ziekte of afwijking is, terwijl anderen wel vinden dat ook LHBT’s het recht hebben om hun eigen leven te leven, maar niet zo goed weten hoe ze dat kunnen verdedigen in hun eigen – meer conservatieve – omgeving.
Benadrukt wordt dat het accepteren van je eigen geaardheid en het naar buiten brengen hiervan in je eigen sociale netwerk een individueel proces is: iedereen doet dat op geheel eigen wijze, in een eigen tempo en bepaalt zelf in hoeverre de sociale structuur waarin hij/zij zich bevindt hier deelgenoot van wordt gemaakt.
Voorgesteld wordt methodieken toe te passen die zijn gericht op een mentaliteitsverandering binnen migranten- en vluchtelingengroepen, het doorbreken van taboes, vanuit de gemeenschap zelf. Mensen uit de doelgroep moeten daarom vanaf het begin betrokken zijn.
Een focus op de emancipatie van een hele groep (hetero en LHBT) i.p.v alleen gericht op de weerbaarheid en empowerment van LHBT’s;
De bestaande organisaties: COC Kennemerland, Gay Haarlem, Bureau Discriminatiezaken Kennemerland en de voormalige Stichting Haarlem Roze Stad zijn actief in Haarlem
Het initiatief vraagt aan hen om met genoemde doelgroep samen te werken. Of dat over te laten aan een nieuwe organisatie.
Uiteraard moet er geld vrijgemaakt worden voor dit beleid, het initiatief doet daarover een voorstel.
GroenLinks Haarlem, samen met de initiatiefnemers, geeft de wethouder de opdracht om met een plan van aanpak te komen ingaande 1 januari 2016.
* Haarlem heeft op zich een goed homobeleid of juister een LHBT-beleid: Lesbiennes, Homoseksuelen, Biseksuelen en Transgenders.
Het Haarlemse “Lokaal actieplan regenboogstad Haarlem 2015-2017” richt zich er op dat mensen niet benadeeld worden op wat voor grond dan ook. Dus tegen discriminatie en voor openheid in een veilige omgeving.
Doelen in het actieplan zijn dat:
- De sociale acceptatie van homoseksualiteit en transgenders toeneemt onder de gehele bevolking en met name onder jongeren, ouderen en in kringen waar dat nog taboe is;
- De aanpak van vooroordelen, discriminatie, intimidatie en geweld tegen LHBT-personen vruchten afwerpt;
- LHBT-personen zich gesteund weten en zich veilig(er) en weerbaar(der) voelen in het sociale domein: op school, op straat, op het werk in de zorg en thuis, in de sport en in hun eigen sociale kring.
Als speerpunten worden onderscheiden: zichtbaarheid, ouderen, zorg, onderwijs, sport en bijzondere doelgroepen.