1 December besprak de Commissie Ontwikkeling de Industriehavenbrug. Dit is de fietsbrug die de Nieuwe Energie met het Figeeterrein zal gaan verbinden. Dit project is al enige jaren in voorbereiding. Nog geen twee maanden geleden kwam wethouder Langenacker naar de Commissie met een verzoek voor een aanvullend krediet ter waarde van E2,- miljoen. Dit zorgde voor veel weerstand bij partijen want dit kwam bovenop al eerder vrijgemaakte kosten. 

GroenLinks gaf toen zich niet af te laten schrikken door het hoge bedrag en nog steeds voor de brug te willen gaan. Gl ziet namelijk ontzettend veel voordelen van een fietsbrug op die locatie. Echter we vonden dat de ramingen nogal fors waren en verzochten de wethouder dan ook nog eens goed naar het gevraagde krediet te kijken. Ook waren we hoopvol dat de ondernemers wellicht hun bijdrage zouden kunnen verhogen. 

1 December was er gelukkig heel erg goed nieuws. Niet alleen vielen de kosten zo’n E7 ton lager uit. Ook bleek dat de ondernemers bereid waren hun bijdrage te verdubbelen. Daarnaast was er voor het eerst gekozen voor een zogenaamde maatschappelijke kosten/baten-analyse. Dit is een zeer interessant instrument waarmee je in kunt schatten wat de maatschappelijke winst is van bijvoorbeeld een zodanige investering als een fietsbrug. Hieruit kwam naar voren dat de kosten en de baten van de fietsbrug over een periode van 10 jaar praktisch met elkaar in evenwicht zijn.

 

In de analyse wordt een inschatting gegeven van hoeveel meer fietsers gebruik zullen gaan maken van deze route; welke tijdswinst wordt geboekt en met hoeveel uur de files zullen verminderen. Wat de brug doet voor de werkgelegenheid, de gezondheid van medewerkers en de waarde van het vastgoed. Aan al deze punten wordt een waarde toegekent. Prachtig hoe dit meegenomen wordt. GLH ziet dan ook deze maatschappelijke kosten-baten analyses graag een standaard instrument worden bij grote infrastructurele projecten.

Interessant was ook om te vernemen hoezeer de ondernemers van het Figee-terrein hierop zitten te wachten. Ze gaven in hun inspraakbijdrage aan dat deze verbinding wat hen betreft cruciaal is om medewerkers naar hun werk te krijgen. Medewerkers die nu nog met de auto komen kunnen straks met de trein en vervolgens met de fiets naar hun werk. 

Voor GroenLinks is dit project en met name de samenwerking met 42 ondernemers en 80 huurders hét voorbeeld dat bereikbaarheid van de Waardepolder niet langer het domein is van de auto. Hier zorgt een fiets- en voetgangersbrug voor tijdswinst in het woon-werkverkeer. En niet alleen gemeente en de ondernemers zien hier het nut van in, ook het Rijk en met name de Provincie Noord-Holland. En dat is een interessant punt. Slechts enkele jaren terug dacht de Provincie namelijk nog aan de verbreding van de Waarderweg om het autoverkeer te stimuleren. Echter dat is nu voorgoed verleden tijd. De Provincie steekt namelijk maar liefst 1miljoen in de aanleg van deze fietsbrug. En welgeteld 0 euro in meer asfalt voor de auto in diezelfde Waarderpolder. 

Kortom GLH is verheugd mede te delen dat we binnenkort een nieuwe fietsbrug in Haarlem hebben. De werkzaamheden zijn hopelijk begin 2018 afgerond. 

Robbert Berkhout