Op de fiets door energiezuinig Nijmegen met de wethouder

Nijmegen noemt zich de energiezuinigste stad van Nederland. Dat doet mij plezier, want ik ben er geboren. Nu heeft een Raadswerkgroep Klimaat in Nijmegen een stuk geschreven: Kadernotitie Klimaat, een goed klimaat voor veranderingen. Het lijkt me zeer zinvol, maar ook gewoon leuk voor ons als collega’s eens te gaan kijken in die stad. We hebben met Hennie Roorda van GroenLinks Nijmegen gesproken en zij wil(len) ons graag ontvangen. Zaterdag 7 juni is gereserveerd voor de excursie. En ze zorgen voor een lunch, dus die krijg je van hen. Ze willen in Nijmegen 4% aan energie besparen per jaar. Dan zou in 2032 Nijmegen Klimaatneutraal zijn. Leuke race met andere gemeenten o.a. Haarlem. Wie wint, mijn geboorteplaats of mijn huidige woonplaats? Of wordt het geen van beide?

De Haarlemse fractie is ook vertegenwoordigd. We worden ontvangen door de Nijmeegse GL-ers, waaronder de wethouder Jan van der Meer. Daarna maken we een fietstocht langs opmerkelijke gebouwen of andere zaken. De mensen in Nijmegen hebben een fietstocht voor ons in petto die ons brengt naar allerlei bijzondere projecten. Bv. over de 'Snelbinder', de fietsbrug die aan de spoorbrug over de Waal hangt en Nijmegen verbindt met de Waalsprong. Maar ook allerlei maatregelen om in de (binnen)stad ruim baan te geven aan het O.V. en het langzaam verkeer en natuurlijk de energiekaarten van de daken van woningen. Een programma van de fietsroute volgt nog.
De kosten zullen meevallen, in feite de treinkosten (met Lentetoer) en de huur van een fiets. GroenLinks Haarlem sponsort nog een beetje, zodat de kosten per deelnemer € 15,- bedragen voor de treinreis plus de huur van een fiets. Dit is het bedrag als er tien mensen meegaan, bij meer mensen wordt het gesponsorde bedrag per deelnemer wat kleiner. En we nemen natuurlijk ook een presentje mee voor onze gastheren mee. Dit betaalt de fractie.
In het stuk van de Nijmeegse werkgroep, dat op de site van Nijmegen staat, komen ook dingen naar voren die wij bij ons Haarlem Klimaatneutraal 2030 goed kunnen gebruiken. Jullie kunnen het stuk ook via mij per e-mail ontvangen. Kijk hier maar eens naar. Als je ´Nijmegen´ door ´Haarlem´ vervangt, heb je al een mooi bruikbaar verhaal over Duurzaam Haarlem. Zie ook de oprichting van de GroenLinks werkgroep ´Duurzaam Haarlem´.

Jullie kunnen je bij mij opgeven, liefst per e-mail. In verband met het reserveren van fietsen, dien je dit vóór 31 mei te doen. Daarna krijg je nog nader bericht. Als je in het bezit bent van een jaarabonnement en/of een OV-fietskaart, meld dit dan. Op de 7e juni dien je 8.45 uur aanwezig te zijn op spoor 1. De Lentetoeren koopt de organisatie.

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
o Ja, ik wil mee met de excursie naar Nijmegen

Naam: ……………………………………
Adres: ……………………………………
E-mail: …………………………………...
Telefoon: …………………………………
----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Opsturen naar: fer.daalderop@tiscali.nl

NS Lentetoer
1 dag onbeperkt 1e klas reizen in het weekend
Met NS Lentetoer reist u samen op zaterdag of zondag comfortabel door heel Nederland. Onderweg geniet u van de rust en de luxe van de 1e klas, zodat u ontspannen aankomt. NS Lentetoer kost € 39,- voor twee personen en is geldig van 21 maart tot en met 15 juni 2008.
Makkelijk kopen:
Op de NS site 2,50 euro korting! Klik bovenaan op 'Koop 'm hier met 2,50 euro korting' ' of hieronder op 'Koop online uw NS Lentetoer'
Bij de NS-kaartautomaat op elk station
Bij het postkantoor
Bij de NS-servicebalie; dan betaal je wel 0,50 euro extra

NS Lentetoer
Tijd Station Spoor Richting Reisdetails
9:00 Haarlem 1 Amsterdam Centraal Intercity 5418 NS
9:17 Amsterdam Centraal 2a
9:22 Amsterdam Centraal 4b Utrecht Centraal Intercity 3031 NS
10:51 Nijmegen 3b