Op verzoek van GroenLinks Haarlem onderzoekt wethouder Langenacker de mogelijkheden voor een gemeentelijk experiment met een sociale(re) bijstand: minder regels, meer bijverdienen, gebaseerd op vertrouwen in plaats van repressie.
De wethouder geeft aan dat Haarlem moeten wachten op landelijke besluitvorming en toestemming voor experimenten. De wethouder wil in 2016 starten met "één of meerdere pilots in het kader van Besluit Bijstandsuitkering Zelfstandigen (BBZ), om ondernemerschap vanuit een uitkering te stimuleren zonder dat we de strakke regels t.a.v. bijvoorbeeld de sollicitatieplicht handhaven. Zo kunnen we ondernemerschap stimuleren en daarmee bijdragen aan duurzame financiële zelfredzaamheid van deze nieuwe Haarlemse ondernemers." aldus een brief van de wethouder aan de raad. De wethouder gaat ook de mogelijkheid van regelluwe zones in de strategische nota Werk en Inkomen implementeren. Tevens blijvende inzet op de experimenten die Haarlem uitvoert in het kader van het uitvoeringsprogramma Participatiewet op het gebied van onder andere Beschut Werk en jongeren met een grotere afstand tot de arbeidsmarkt aan het werk helpen.
Een werkgroep van leden en geïnteresseerden gaat het basisinkomen bespreken.
Ziggy Klazes schrijft het volgende:
Waarom vindt GroenLinks het basisinkomen een goed idee?
Nederland telt op dit moment ongeveer 640.000 werklozen/werkzoekenden. En hoewel de economie alweer een tijdje in de lift zit vertaalt deze ontwikkeling zich maar nauwelijks in een afname van dit aantal. De prognoses over de toekomst van arbeid lopen uiteen : een gedeelte van de mensen, waaronder veel beleidsmakers, denkt dat het wel weer goed zal komen en dat er een moment komt dat iedereen weer gewoon aan het werk zal zijn.
Een ander, groeiend, gedeelte ziet een andere ontwikkeling en is overtuigd van het feit dat door technologische ontwikkelingen veel banen, met name in het middenkader, voor altijd zullen verdwijnen. Wij horen bij de laatste groep.