Op 11 juli publiceert het NRC een artikel onder de kop “Meldde wethouder wanbeleid wel?” met gegevens over het zakelijk verleden van Ewout Cassee. De Haarlemse onderzoekjournalist Ton van Dijk (die een conflict met Cassee heeft over ‘Land in Zicht’) duikt dieper in de zaken en stelt een ‘Feitenrelaas’ op welke wordt gecheckt door de VVD en voor deze raadsvergadering geagendeerd.
(De VVD is al enige tijd boos op D66 omdat ze buiten de coalitie zijn geplaatst.)
Tijdens de raad wordt door diverse raadsleden gezegd dat het ingewikkeld is.
De VVD en SP stellen de volgende zaken aan de orde. Ze zijn beknopt geformuleerd:
1.
Een zaak betreffende IHD Schiphol Service BV bij de Ondernemerskamer die wanbeleid vaststelt.
Cassee stelt dat hij niet betrokken is bij IHD Schiphol, wel bij IHD international, maar die is niet betrokken bij dit proces. Cassee is geen partij en dus ook niet gehoord.
2
BIOS-groep
De NMA veroordeelde de BIOS Groep wegens overtreding mededingingswet. Cassee was niet betrokken bij de illegale prijs-afspraken van taxi-vervoer in Rotterdam en al afgetreden als voorzitter van de raad van Commissarissen (die bovendien op afstand staat) al voor de afspraken ingingen.
Cassee heeft altijd in de Ambulancezorg gewerkt of daar belangen in gehad. Hij is bestuurslid van de coöperatie van Ambulancevervoer in Rotterdam Rijnmond: AZRR. De veiligheidsregio (gemeenten Rotterdam Rijnmond) en de Bios-groep dragen enkele bestuursleden in AZRR voor.
3
Via IHD international is Cassee aandeelhouder in een Spaanse BV. Gesuggereerd wordt dat het Cassee van IHD international, gevraagd door de curator, niet lukte om contact te krijgen en te bemiddelen met Cassee van ‘IHD Handling Espana’. Cassee noemt dat onzin, omdat in het ‘feitenrelaas’ niet vermeld wordt dat er drie Spaanse aandeelhouders, die een meerderheidsaandeel hebben, zijn met wie Cassee geen contact kan krijgen.
4.
Stichting IHD zorg in het buitenland
Inzake de kwestie bij de Ondernemerskamer waar Cassee bij betrokken was trekt Cassee het boetekleed aan. Er was sprake van wanbeleid en er is een veroordeling, waarna de zaak is geschikt. Cassee kreeg een behoorlijke tik op de vingers. Hij heeft schadevergoeding betaald. Hij heeft er van geleerd en er lessen uit getrokken en is er door gelouterd; stelt hij.
Dat er geschikt is, heeft hij de NRC journalist gemeld maar die wilde er niets mee doen.
In het ‘sollicitatiegesprek’ met D66 in 2010 heeft hij de zaak, die nog liep, gemeld aan de voorzitter van de D66 afdeling, die daarin geen belemmering zag. Hij heeft ook de verschillende faillissementen genoemd waarbij hij betrokken was.
De burgemeester zegt op een gegeven moment in het debat dat er bij D66 een anonieme brief circuleerde in 2010 met beschuldigingen richting Cassee. Louise van Zetten corrigeert dat en stelt dat zij de brief heeft gelezen en nog twee andere D66-ers.
5.
Nevenfuncties
In 2010 heeft Cassee geen melding gemaakt van een Administatiekantoor Vennootschap constructie waarbij zijn zoons elk 30% aandelen hebben omdat deze ‘slapende’ was.
De vennootschap is in 2012 opgeheven.
Cassee heeft zijn aandelen in twee Spaanse BV’s niet gemeld als nevenfunctie. Hij geeft toe dat hij dat wel had moeten doen.
Enkele raadsleden stellen dat Cassee eerder zijn weerwoord op papier had moeten zetten. Cassee verweert zich met de stelling dat het ‘feitenrelaas’ pas vorige week dinsdag door de VVD is aangeleverd. De wethouder zegt toe, dat de raadsleden zijn verweer alsnog de volgende dag op papier krijgen.
Jeroen Fritz PvdA constateert dat de VVD (niet SP) al conclusies trekt voor er wederhoor is toegepast
Fractievoorzitter GLH Daphne Huysse stelt dat deze bijeenkomst leerzaam is maar dat zij ervaart dat ze door de VVD op het verkeerde been wordt gezet met vermoedens, halve feiten en suggesties. Dat is beschadigend en beschamend voor de wethouder en het stadsbestuur. Als er iets niet correct is moet dat onderzocht worden. Het is bij coalitieonderhandelingen niet gebruikelijk om over de achtergrond van wethouderskandidaten van andere partijen te spreken. Er ligt een motie, die daar dus verandering in kan brengen.
Daphne benadrukt dat er bij kritiek hoor en wederhoor in de raad moet plaatsvinden.
In haar verhaal gebruikt Daphne de term moddergooien tot verontwaardiging van de SP.
Sjaak Vrugt van de Actiepartij neemt aan dat Daphne doelde op het gebruik van de term corruptie in en andere kwestie (Zijlsingelverkoop) door VVD’er Wybren van Haga. Sjaak bestempelt gebruik van die term als ongewenst. Cassee heeft eerder al aangegeven gekrenkt te zijn door gebruik van die term.
Uiteindelijk spreekt GroenLinks het vertrouwen uit in wethouder Cassee.
BIOS
Het vervoer voor mindervaliden en ouderen wordt in Haarlem verzorgd door de BIOS-groep. VVD en SP stellen dat bij Cassee sprake is van belangverstrengeling vanwege zijn functie bij AZRR, gelieerd aan de BIOS-groep, en dus moet Cassee weglopen als er over gesproken/besloten wordt.
Jack van de Hoek stelt dat hij niet op de hoogte was van de nevenfunctie van Cassee, maar dat de aanbesteding wordt gedaan door de Provincie die opdrachtgever is.
Het afsluiten van het contract wordt dus niet besloten in B&W. De SP stelt dat er in het college wel gesproken is over een extra krediet vanwege een tekort vanwege succes van het BIOS-vervoer.
Cassee stelt dat de coöperatie AZRR om ambulancevervoer gaat en niets te maken heeft met personenvervoer. Cassee stelt “ik heb geen belang bij BIOS”.
De burgemeester meldt dat ieder van het College een VOG heeft ingeleverd.
De VVD en SP dienen een ‘motie van wantrouwen’ in tegen D66 wethouder Cassee.
Louise van Zetten leest een verklaring voor en begint met: “De dag die je wist dat zou komen” noemt het belang van verantwoording afleggen, transparantie en strijd tegen regenten voor D66. Zij stelt dat het goed zou zijn als Cassee de eer aan zichzelf zou houden.
Zij stemt vóór de motie van wantrouwen, daar waar Maaike Pippel nogmaals haar vertrouwen uitspreekt in de wethouder bij de hoofdelijke stemming over de motie. De VVD en SP- stemmen met Louise van Zetten voor de motie samen 10 zetels van de 36 (op dat moment) aanwezige raadsleden.
Met raadsbrede steun wordt de motie aangenomen van de coalitie die collegeleden wil laten screenen en dat met terugwerkende kracht toe te passen op het huidige college door het integriteitbeleid betreffende aanstelling van collegeleden te vernieuwen.