Op 27 maart was het zover, de lang verwachte film (Fitna) van Geert Wilders is online. Na het bekijken van de film, kon ik niks anders concluderen dan dat Wilders met wat knip- en plakwerk van afschuwelijke beelden angst probeert te zaaien onder de Nederlandse bevolking en mede hierdoor de kloof tussen moslims en niet-moslims op deze manier alsmaar vergroot. Dit kan een strategie zijn.

Afgelopen dagen heb ik met verschillende Haarlemmers gesproken over deze film, onder andere met moslims in deze stad, die ook terecht zeggen dat Wilders aan het provoceren is. Ook denken zij dat Wilders hoopt dat er ongeregeldheden zullen ontstaan. Dat zou alleen Wilders ten goede komen.

De Haarlemse moslims hopen niet dat de niet-moslims in Haarlem een ander beeld krijgen van de moslims aan de hand van deze film. En daarom zullen zij proberen om in de komende periode met niet-moslims in gesprek te gaan en hen het tegenovergestelde laten zien.

Als raadslid ben ik blij te horen dat de moslims in Haarlem zich op deze manier weten op te stellen. Men realiseert zich dat een kloof tussen moslims en niet moslims juist in de toekomst verminderd moet worden. En het is aan ons allen om ervoor te zorgen dat de kloof dan ook kleiner gaat worden in plaats van alsmaar groter.

 

Abid Azannay