Bewoners, Ondernemers en wijkraden in Haarlem Noord hebben bezwaar tegen de Zuidtangent over de Rijksstraatweg naar IJmuiden, gemeente Velsen.
Men is bevreesd voor een inrichting met een brede betonnen busbaan die het oversteken bemoeilijkt en de buurten "in tweeën deelt" voetpaden versmalt, bomen en voortuinen laat verdwijnen.
De gemeenteraad van Haarlem is echter nog niet op de hoogte van een actueel concreet plan om de Zuidtangent via een aparte vrijliggende busbaan door te trekken vanaf Haarlem CS over de Rijksstraatweg richting Velsen.


Een jaar of  vijftien geleden waren er wel concrete plannen voor een busbaan over de Rijksstraatweg voor de Zuidtangent. Waarschijnlijk wordt aan deze plannen gerefereerd door wijkraden, ondernemers en bewoners. Deze plannen zijn in de vorige eeuw weer in de la gestopt.

De provincie heeft 60 miljoen euro beschikbaar gesteld voor het aan te leggen tracé tussen Velsen en Haarlem-Noord. Voor het gedeelte Zuidtangent tussen Haarlem CS en Haarlem-Noord is er nog geen geld uitgetrokken en wacht men het tracébesluit af van Gedeputeerde Staten. Gedeputeerde (toen nog) Mooij stelde in mei 2009 in de Provinciale vergadering wel :" Het tracé kan naar alle waarschijnlijkheid niet anders dan via de Rijksstraatweg lopen omdat daar al de meeste bussen doorheen rijden. Bewoners verzetten zich nu, maar via de gemeente Haarlem zal een oplossing gevonden moeten worden als deze éne bus er niet meer bij kan."

Provinciale Staten kan een dergelijk ingrijpend besluit alleen nemen in overleg met gemeente Haarlem en met een meerderheidsbesluit van de gemeenteraad over het Tracé Haarlem CS en Haarlem-Noord. Aan de gemeenteraad van Haarlem zijn echter nog geen plannen verzonden en heeft het College nog geen voorstel gedaan.

In een artikel in het HD van 24 december zegt Cor Geldhof van de wijkraad Delftwijk/waterbuurt dat GroenLinks 'zonder terughoudendheid' vóór het tracé Rijksstraatweg is. Dat is vreemd omdat de fractie nog geen standpunt heeft ingenomen. De wijkraden en belangenorganisaties Haarlem Noord hebben in een brief wel opgeroepen om voor de verkiezingen een standpunt in te nemen. Het CDA is daarop ingegaan en heeft een duidelijk Nee laten horen. Dat het college van B&W geen heldere informatie verstrekt en aangeeft wat de procedure inzake de besluitvorming is houdt de onjuiste beeldvorming in stand.

Mogelijk wordt het standpunt in het GL-verkiezingsprogramma verkeerd geïnterpreteerd: dat de Zuidtangent  in het noorden verder gaat tot de IJmond; want dit zegt niets over de route en ook niets over de keuze voor een busbaan

Ook is het mogelijk dat een uitspraak van Tenda Hoffmans in het Haarlems Dagblad te sterk en onjuist is geïnterpreteerd. Zij heeft namelijk op een vraag van de journalist geantwoord dat een route over de Rijksstraatweg een "logische optie lijkt"  maar dat de voorstellen worden afgewacht.

Dat betekent dat de fractie alle argumenten wil horen voor- en tegen verschillende varianten die zullen worden voorgelegd. Bijvoorbeeld ook van een "logisch alternatief " als de Randweg of de Spaarndamseweg.
De fractie is het wel eens met het idee dat lijn 75 versneld moet kunnen worden, 75 rijdt mee met de verkeersstroom, maar daar waar het mogelijk is, qua ruimte, zou er een busstrook aangebracht kunnen worden.

Inmiddels heeft de fractie wel de stelling ingenomen dat een mogelijke route niet ten koste mag gaan van andere lijnen en haltes. Belangrijk aandachtspunt bij een dergelijk ruimtelijk/vervoersproject is de leefbaarheid. Er mogen er geen voortuinen, bomen en zeker geen huizen gesloopt worden. Een busbaan als in Schalkwijk lijkt de fractie fysiek onmogelijk. Maar zoals reeds geschreven er zijn nog geen plannen, varianten en voorkeursvarianten met hun argumenten bekend.