Op 28 juni is de fractie van GroenLinks bij een groot aantal culturele organisaties in Haarlem op bezoek geweest. Op onze uitnodiging was ook de Axielijst aanwezig.
Veel hadden we al gehoord over de problemen die de culturele organisaties hebben, maar uiteraard wilden we dat uit de mond van de betrokkenen vernemen. We kregen een kijkje achter de schermen bij De Philharmonie, de Toneelschuur, de Vishal, de Muziekschool, het ABC, het Patronaat en Stichting Vork. Zeer nuttig,maar ook zeker aangenaam: een dag vol informatie, cultuur en niet te vergeten, een heerlijke lunch in het atelier van Hannes Kuiper en Christine Peursum.

We hadden per organisatie drie kwartier gepland, dat zou toch genoeg moeten zijn. Niet dus! Jammer genoeg moesten al onze gesprekken en worden afgebroken om op tijd bij de volgende te kunnen zijn.

We hebben heel veel geleerd over het reilen en zeilen van de organisaties. En, niet geheel onverwacht: het blijkt niet allemaal rozengeur en maneschijn te zijn in cultureel Haarlem. De organisaties deden dan ook geregeld een beroep op ons om ons hard te maken voor hun belangen. En laten we niet vergeten. Hun belangen zijn de belangen van cultureel minnend Haarlem.

 

De Philharmonie, Toneelschuur en het Patronaat bijvoorbeeld, zitten in prachtige nieuwe onderkomens. Alleen kampen ze wel met een exploitatietekort. Een tekort dat voortkomt uit verkeerde berekeningen van de gemeente. Ze hebben namelijk het budget voor de exploitatie berekend op basis van de grootte van de oude gebouwen. Dat terwijl de nieuwe gebouwen én veel groter zijn én veel meer onderhoud vergen.

 

De Muziekschool zit juist in een sterk verouderd gebouw; de problemen die dat soms oplevert moeten noodgedwongen met veel creativiteit worden opgelost. Dit leverde tijdens de rondleiding weliswaar een paar hilarische momenten op, maar voor de organisatie is het alles behalve grappig… Deze instelling die voor mensen men een kleiner budget muziekeducatie biedt, zit in een pand dat qua brandveiligheid en comfort is teruggeworpen in de jaren zeventig. Armoe troef!

De toekomst voor de Muziekschool is onzeker: fuseren met Kreater en De Volksuniversiteit, verbouwen, verhuizen? Zonder definitieve uitspraak van de gemeente kan de Muziekschool nauwelijks toekomstplannen maken en is zij veroordeeld tot het inzetten van lapmiddelen om de situatie werkbaar te houden.

 

Stichting Vork, een stichting die ateliers beheert in de Greinerschool aan de Voorhelmstraat, kampt ook met een groot probleem. Het pand is hoognodig aan renovatie toe en de stichting heeft op eigen kracht een projectontwikkelaar gevonden die bereid is te investeren. Helaas lijkt de gemeente maar niet in staat de knoop door te hakken, waardoor Stichting Vork nu al jaren door de gemeente aan het lijntje wordt gehouden. Wat is er nu zo moeilijk aan het ruimte geven aan ondernemers en kunstenaars om dit schitterende pand een tweede kans te geven, zonder enige kosten voor de gemeente.

 

Al met al was het een boeiende en nuttige impressie van cultureel Haarlem. Tijdens de behandeling van de kadernota hebben we geprobeerd het minimale exploitatietekort (€75.000 p/j ??????) van de Toneelschuur te niet te doen. Helaas zonder resultaat. De starre houding van veel andere partijen heeft ervoor gezorgd dat ook deze instelling moet doormodderen.

Terugkijkend is het ter plekke horen en zien wat gaande is, voor ons toch heel wat anders geweest dan de feitelijke papieren informatie die je als raadslid doorgaans krijgt. We hebben zoveel enthousiaste mensen gezien die keihard werken aan het versterken van de culturele identiteit van Haarlem. Zo veel mensen die hun ziel en zaligheid leggen in het stimuleren van het creatieve klimaat in onze stad. Daar moeten we iets voor over hebben! De kunsten houden ons toch een spiegel voor. Een spiegel waarin wij zien hoe we werkelijk zijn. En juist Haarlem is daar sterk in. Laat dat alsjeblieft zo blijven.

Het gaat uiteindelijk niet alleen om financiële afwegingen, maar vooral om politieke keuzes. Wat willen we in Haarlem, wat willen ‘de Haarlemmers’. Deze dag heeft duidelijk gemaakt dat we weliswaar drie, binnenkort vier prachtige cultuurpodia hebben, maar dat we er nog lang niet zijn. Lang leve onze mooie, creatieve stad en zijn geïnspireerde bewoners!

 

Tenda Hoffmans