139 woningen en een gemeenschapsgebouw vallen onder het beheer van waarschijnlijk de kleinste woningbouwvereniging van Nederland; Rosehaghe. Ontworpen door architect J.B. van Loghem op het terrein van het voormalige landgoed Rosehaghe. Met kubistische geschakelde woningen met platte daken en hoekvensters met aandacht voor licht en ruimte en groen in de leefomgeving. Van Loghem was vanuit zijn socialistische overtuiging een voorvechter van het Nieuwe Bouwen of functionalisme.

De bestuurleden Huib Zeevenhooven (Vz) en Maarten Kuurman geven enthousiast uitleg over de woningbouwvereniging die in 1918 is opgericht en al jaren “moedig weerstand bleef bieden” aan fusievoorstellen en koopaanbiedingen.

Het is een Rijksmonument. Het bestuur bestaat uit vrijwilligers. Het bestuurlijk apparaat kost 4 á 5 % terwijl dat bij de grote collega woningbouwverenigingen rond de 17% ligt. Het zijn met name de kosten van externe inhuur van deskundigen. Het bestuur ervaart de nieuwe woningwet als nadelig. In de nieuwe woningwet wordt geen onderscheid gemaakt bij het stellen van allerlei eisen en verplichtingen tussen de grote woningcorporaties en de kleintjes, zoals Rosehaghe. Dit leidt onder andere tot grote administratieve werkdruk.

 

De grotendeels sociale huren liggen tussen de € 370 en € 710. Bewoners blijven er lang wonen, vaak tot hun dood.

Het bestuur geeft ruimte (faciliteert) vrijwilligers met veel sociale activiteiten in het verenigingsgebouw voor bewoners en de buurt. Het verenigingsgebouw heet ’t Zaeltje en wordt intensief gebruikt. Er is een professionele keuken en men deelt regelmatig een maaltijd met elkaar. Andere activiteiten zijn: Meer Bewegen voor Ouderen, Yoga, cursussen portrettekenen, fotografie e.d., concerten, lezingen.

Het bestuur wil zorgen voor kwetsbaren. Er is in de buurt veel sprake van burenhulp. Het bestuur is bezig met een buurthulpproject en het regelen dat de zorg naar de mensen toe komt zodra dat nodig is.