Op dinsdag 8 december hebben Roséanne Timmer-Aukes (raadslid GroenLinks Haarlem) en Maurits de Lint (schaduwraadslid CDA Haarlem) op het Sancta Maria Lyceum aan een leerlingen van de jongerenraad een gastles gegeven over de gemeenteraad. Helaas konden de leerlingen van het ECL er niet bij zijn, maar zij krijgen zsm de gastles. Het initiatief tot de oprichting van een Jongerenraad ligt bij Frits Garretsen (SP) en Roséanne Timmer-Aukes (GL) in samenwerking met de Anthonius Gemeenschap. De jongerenraad is in november 2019 opgericht en heeft als doel de raad te adviseren. Wegens corona is de jongerenraad minder voortvarend van start gegaan dan gedacht, maar ze hebben niet stilgezeten. Dit jaar heeft de jongerenraad gekozen om zich te richten op armoede onder jongeren en geestelijke gezondheid van jongeren.

Het is leuk om te zien dat op deze manier jongeren uitgenodigd worden om zich bezig te houden met maatschappelijke thema’s. Maurits en Roséanne hebben de kennis van de leden opgefrist over de werking van de gemeenteraad en hebben verder gesproken over met welke onderwerpen de gemeenteraad zich bezig houdt en hoe de jongeren zelf ook kunnen inspreken. Vooral dat laatste sprak tot de verbeelding al heeft de jongerenraad natuurlijk een speciale positie. De jongeren zijn bijna zover om hun ideeën met de raad te delen, dus wordt er achter de schermen flink gesproken over het hoe.

Naast alle praktische kanten van de gemeenteraad hebben Maurits en Roséanne natuurlijk ook hun enthousiasme voor het raadswerk laten zien; dat zelfs iets wat op het eerste oog saai lijkt, zoals fietspaden, ook echt interessant en soms zelfs spannend kan zijn. En dat je niet hoeft te wachten totdat je ‘oud genoeg’ bent want Maurits stond met zijn 17e al op de lijst van het CDA. Hopelijk zijn ze door het enthousiasme aangestoken en zullen we ze snel zien in de raad om hun voorstellen te presenteren.