Tijdens de Kadernota 2017 is voorgesteld om een bedrag van de *reserve voor het sociaal domein te besteden aan verbetering van beleid of versterking van sociale initiatieven die kunnen bijdragen aan de verbetering van de situatie van mensen, die ondersteuning nodig hebben.

Er wordt geld gestoken in belangrijke onderwerpen zoals ‘Haarlem toegankelijke Stad’, de sociale wijkteams, de statushouders sneller op weg helpen.

Schuldenaanpak

Maar ook Haarlemse Jongeren. In Haarlem blijken veel jongeren schulden te maken, die in praktijk zo hoog opgelopen zijn, dat het bijna onoplosbaar lijkt. GroenLinks vindt het heel belangrijk, dat er gewerkt wordt aan oplossingen op het gebied van deze schulden en heeft eerder ingestemd met de Pilot ‘jongeren schuldenfonds’ waarbij de schulden overzichtelijker worden gemaakt voor de jongeren doordat de gemeente de schulden ‘opkoopt’ en afspraken maakt voor een meerjarige trajectbegeleiding en afbetaling. Door het uitbreiden van dit fonds wil GroenLinks dat er meer jongeren geholpen worden en ook problematische schulden van gezinnen met jonge kinderen kunnen worden aangepakt.

Rolmodellen

Voor de jongeren die in Schalkwijk voor overlast zorgden of in aanraking zijn geweest met justitie en zich inmiddels positief hebben ontwikkeld (of willen ontwikkelen) is er een project genaamd ‘rolmodellen’ gestart. Deze jongeren willen aan de hand van hun eigen ervaring de handschoen oppakken en andere jongeren bewust maken van de gevolgen van hun acties.  Door het intensiveren van het ‘rolmodellen-project’ wordt het mogelijk dat deze jongeren de gelegenheid krijgen van een toekomstperspectief door bv. werkervaringen op te doen in het jongerenwerk, Maar ook het ontwikkelen van (sociale)vaardigheden, zich meer betrokken voelen met de buurt door verschillende activiteiten te organiseren zullen onderdeel zijn van het project.

Reserve Sociaal Domein

* De reserve is ingesteld om voorbereid te zijn op de transformatie, die volgt op het decentraliseren van de verantwoordelijkheid voor de jeugdzorg, AWBZ, participatie op de arbeidsmarkt en huishoudelijke ondersteuning. Er is in 2015 besloten om deze zorgtaken over te dragen van Rijk naar gemeente. Op deze zorgtaken wordt er ook een bezuinigingsopdracht gelegd, dus moet de gemeente zorgen voor een verandering, of zogeheten transformatie, van deze taken. Er is een reserve ingesteld om ervoor te zorgen, dat Haarlem niet voor verrassingen kan komen te staan. En in het verlengde daarvan is nu 2 miljoen vrijgemaakt uit de reserve om verbeteringen en vernieuwingen een kans te geven.

Daphne Huysse