Er zijn 120 gemeenten die gas rechtstreeks bij het Russische Gazprom kopen voor gebruik in hun vastgoed. (Er zijn 352 Gemeenten in Nederland; die zoeken vaak de laagste prijs en helaas niet persé de meest duurzame of integere.)

Haarlem koopt gas in van Greenchoice.

Gazprom Rusland pompt gas op en levert dat aan de grootverbruikersmarkt in Europa. Bedrijven als Eneco, GreenChoice en Gazprom (Energy) Nederland kopen gas op de openbare gasbeurs, en leveren dat weer aan hun eigen klanten.

GreenChoice zegt het meeste gas bij het Nederlandse GasTerra vandaan te halen. “Verder kopen we een deel op de Europese groothandelmarkt, en daarop kun je niet zeggen dat je geen Russisch gas wil. Het gas is niet gecertificeerd en niet te volgen”, zegt een woordvoerder.

Noors en Russisch gas loopt door elkaar in de transportleidingen, of het nu uit Rusland of uit Noorwegen komt, zegt een woordvoerder van de GasUnie. Daarnaast is er onvoldoende aanbod uit andere landen om Russisch gas zomaar te kunnen weigeren.

Greenchoice “boscompenseerd” haar gas. In zowel eigen projecten als in projecten van samenwerkingspartners beschermt Greenchoice bestaande bossen, herstelt beschadigde bossen en plant nieuw bos aan.

De Russische staat is grootaandeelhouder van het Gazprom dat bekendstaat om de vele corruptieschandalen en het boren naar olie en gas op de Noordpool. Gazprom wordt strak gecontroleerd door Poetin en zijn bevriende oligarchen. Het heeft bij wet het monopolie op gasexport en draagt zo’n 5 procent bij aan het Russische bruto binnenlands product. Geld waarmee Poetin het leger financiert dat nu Oekraïne is binnengevallen.

 

Info deels uit een artikel van Hans Nauta van 25 februari in Trouw en deels uit een opinieartikel in de Volkskrant