De gemeente Haarlem gaat vanaf 8 september Afghaanse evacués opvangen. Dit na verzoek van het Ministerie van Binnenlandse Zaken een schip in het Spaarne in Noord beschikbaar te stellen voor in eerste instantie 50 tot mogelijk 150 mensen uit Afghanistan.

Het schip ligt straks in Haarlem-Noord ter hoogte van de Floresstraat. Eerst worden er 50 evacués tijdelijk gehuisvest, maar dit aantal kan volgens de gemeente nog oplopen. (Zie bijgaande foto uit het archief).

Burgemeester Wienen: “Iedereen heeft de tragische beelden van wanhopige mensen in Afghanistan gezien. Haarlem wil samen met het ministerie de Nederlandse slachtoffers van dit humanitaire drama in Afghanistan een zo goed mogelijke tijdelijke opvang bieden in afwachting van het beschikbaar komen van passende huisvesting verspreid in ons land.” 

Haarlem biedt ruimte en werkt nauw samen met het ministerie aan het bieden van een zo goed mogelijk tijdelijk verblijf. Bijvoorbeeld op het gebied van inkomensvoorziening, onderwijs, zorgvoorzieningen, dagbesteding en werk. Het ministerie draagt de kosten.”