Haarlem gaat de benodigde elektriciteit vanaf 2023 anders inkopen. Op dit moment koopt Haarlem, net als de meeste bedrijven en Haarlemmers, elektriciteit via een energieleverancier. In 2023 wil Haarlem haar energie kopen via een energiemarktplaats. Hier bieden lokale energieleveranciers - zoals coöperaties die energie opwekken met zonnepanelen - hun elektriciteit aan.

Zonnepanelen op het Seinwezen

De verwachte energiekosten zijn voor de gemeente hetzelfde als in de bestaande inkoopmethode, maar de prijzen zijn voor de aanbieders eerlijker dan wanneer zij het aanbieden via het reguliere energienet. Een van de voordelen van inkoop via de energiemarktplaats is dat het opwekken van duurzame energie in de regio stimuleert.

Wie groene energie koopt via een energieleverancier, koopt zogenoemde garanties van oorsprong. Dat garandeert dat het ingekochte energiedeel duurzaam is opgewekt ergens in Nederland. Dit is hoe Haarlem nu duurzame energie inkoopt. Het is niet duidelijk wanneer de energie is opgewekt en wanneer deze wordt gebruikt.

Opgewekte energie meteen gebruiken

Wie zonnepanelen heeft kan zelf zien wanneer de meeste energie wordt opgewekt en wanneer het gunstigste moment is om elektrische apparaten aan te zetten, zoals een wasmachine. De koppeling tussen opwekken en gebruiken haalt het hoogste rendement uit de zelf opgewekte energie. De prijs die inwoners en bedrijven krijgen voor hun eigen opgewekte energie is in het huidige systeem lager dan de prijs die betaald moet worden voor gebruikte energie. 

Op de lokale energiemarktplaats gaat de opgewekte energie rechtstreeks naar de afnemer. Als de afnemer het verbruik aanpast aan de momenten waarop de meeste energie geleverd kan worden is dat winst voor portemonnee en klimaat.

Samen met andere gemeenten

“De lokale energiemarktplaats bestaat al eventjes. Maar Haarlem is de eerste gemeente die haar stroom via zo’n marktplaats inkoopt. Het is een mooie stap naar nog duurzamer werken”, zegt Jur Botter, wethouder Bedrijfsvoering.

Haarlem is niet de enige gemeente in de regio die gebruik gaat maken van de marktplaats. Haarlem doet dit als trekker van het inkoopsamenwerkingsverband gemeente Haarlem (SGH) (Zandvoort, Haarlemmermeer, Amstelveen, Aalsmeer en Spaarnelanden).