11 oktober is het Internationale Coming Out Dag. De dag dat je openlijk uitkomt voor wie je bent en van wie je houdt. Als regenbooggemeente hijst Haarlem ieder jaar op deze dag de regenboogvlag. Dit jaar is het stadhuis voor het eerst in regenboogkleuren verlicht.

Wethouder Marie-Thérèse Meijs: “Hiermee willen we laten zien dat wij het als gemeente belangrijk vinden dat iedereen zichzelf moet kunnen zijn en zich geaccepteerd en sociaal veilig voelt. Niet alleen vandaag, maar altijd en overal! Op school, op straat, op het werk, in de zorg, in de sport, in eigen sociale kring of waar dan ook. Helaas is de acceptatie van lesbische vrouwen, homoseksuele mannen, biseksuelen, transgender- en intersekse personen  (lhbti’s) nog steeds niet altijd een vanzelfsprekendheid.”

De gemeente hijst de regenboogvlag op de Raakspoort en op de toren van de Bavokerk. Het stadhuis staat momenteel in de steigers, waardoor de regenboogvlag daar dit jaar niet wappert. De regenboogvlag hangt in Haarlem, net als in veel andere gemeenten, als zichtbare ondersteuning voor de lhbti’s , maar ook als boodschap aan alle Haarlemmers om zich in te zetten voor de acceptatie van diversiteit.

Helaas zijn vanwege de coronamaatregelen diverse jaarlijks terugkerende activiteiten in deze week, zoals het Roze Ontbijt en De Roze Salon voor 55 plussers, afgelast.
De gemeente Haarlem is Regenboogstad. In het ‘Lokaal Actieplan Regenboogstad 2019-2022’ staat hoe de gemeente met haar Regenboogpartners COC Kennemerland, Gay-Haarlem.nl, Stichting Regenboogloket en Bureau Discriminatiezaken Kennemerland (BDK) uitvoering geeft aan het Regenboogbeleid voor deze periode.