Het ontwerp ‘Werktuig van de verbeelding’ van VLOT architecten heeft de prijsvraag van het nieuwe drijvende havenkantoor gewonnen. Op woensdag 13 april heeft burgemeester Jos Wienen namens de vakjury het winnende ontwerp feestelijk bekend gemaakt.

Onder de vakkundige leiding van stadsarchitect Willem Hein Schenk is er gekozen voor een ontwerp van een jong architectenbureau dat zich verantwoordelijk voelt voor de impact van gebouwen. De vakjury: ‘Met het oog op duurzaamheid en ecologie is overal over nagedacht. Het gebouw kan lang mee en er wordt met deskundigheid gesproken over onder meer nestkasten, groen dak, vleermuizen en aandacht voor vissen’. De transparante onderzijde van het ontwerp en het doorzicht naar de overkant van het water gaf de doorslag; de charme van het doorzicht maakt het gebouw iconisch, aldus de jury.

Van prijsvraag naar realisatie

Op 29 oktober 2021 schreef gemeente Haarlem de Prijsvraag Drijvend havenkantoor Haarlem met boothuis uit onder architecten. Uit de 99 inzendingen is uiteindelijk het plan ‘Werktuig voor de verbeelding’ van VLOT architecten geselecteerd door een vakjury, technische jury en een publieksjury. Vanaf dit punt gaan de ontwikkelingen snel. De omgevingsvergunningen en aanbestedingsprocedure zijn parallel opgestart in samenwerking met een werkgroep samengesteld uit havendienstmeesters. De planning is dat het nieuwe havenkantoor eind 2023 in gebruik is.

Randvoorwaarden nieuwe havenkantoor

Het nieuwe drijvende havenkantoor moet aan een aantal eisen voldoen en daar heeft VLOT architecten goed op ingespeeld. Het ontwerp moet aansprekend, haalbaar, betaalbaar en toekomstbestendig zijn. Zo mogen de bouwkosten niet boven de € 1.600.000,- uitkomen en moet het gebouw energieneutraal zijn in gebruik.