Haarlemmers kunnen zelf  maatregelen nemen. Bijvoorbeeld door insectvriendelijke planten op het balkon neer te zetten, tuintegels te vervangen door planten, een geveltuintje aan te leggen of een (schuur)dak te vergroenen. Minder tegels en meer groen in de stad helpt om wateroverlast door heftige buien tegen te gaan. Bomen zorgen voor verkoeling tegen hitte. Planten en bloemen trekken vogels, vlinders, bijen, egels, en andere dieren aan en vergroten de biodiversiteit. Wilt u weten wat u nog meer kunt doen? Bekijk de Haarlemse  inspiratiewaaier voor een groene, klimaatbestendige tuin.

Leg een geveltuintje aan

Geveltuintjes zijn smalle groenstroken tegen de gevel, direct aan de straatkant. Kijk dan voor meer informatie op haarlem.nl/geveltuintjes.

Adopteer een stukje groen voor de deur

Op de website van Spaarnelanden vindt u meer informatie. 

Eerste hulp bij plantkeuze

Op zonnige plekken kunt u denken aan vergeet-me-nietjes, kattenstaart en ooievaarsbek. In de schaduw zijn kleine maagdenpalm en vrouwenmantel geschikte planten. Mooie klimplanten zijn kamperfoelie en bosrank.. Heeft u  inspiratie nodig? Bekijk dan de gemeentebrochures ‘Eerste hulp bij plantkeuze’ en ‘Bij- en insectvriendelijke planten’.

Vergroen uw dak

Groene daken zien er mooi uit, bieden voedsel voor insecten en werken ook nog eens verkoelend in de zomer. Ook helpen groen daken mee om overlast van hevige regen op te vangen. Wilt u een groen dak aanleggen, misschien zelfs met zonnepanelen erop. Dan kunt u gebruik maken van de Duurzaamheidslening van de gemeente Haarlem.

Vragen over meer groen op en rond huis?

Heeft u vragen over hoe u het beste uw tuin, straat of dak kunt vergroenen? Dan kunt u terecht bij het Groen-in-de-stad-spreekuur van NME. Iedere woensdagmiddag tussen 14.00 en 16.00 uur.. Aan het inloopspreekuur zijn geen kosten verbonden. Graag vooraf aanmelden via nmeactiviteiten@haarlem.nl.

Het klimaat verandert snel. Ook in Haarlem merken we steeds meer van de gevolgen. We krijgen bijvoorbeeld steeds vaker te maken met extreme regenbuien. Tegelijkertijd moeten wij ons voorbereiden op lange periodes van hitte en droogte. Haarlem wil in 2050 klimaatbestendig zijn. Door slimme maatregelen te nemen kunnen we er samen voor zorgen dat de gevolgen voor bewoners beperkt blijven.