Elk jaar gooien we 34 kilo voedsel per persoon weg. Best zonde. Daarom zet Haarlem Food Future zich in om voedselverspilling tegen te gaan. Bijvoorbeeld met de Doggy Bag en maaltijden van ‘gered voedsel’.
Van 1 t/m 7 september is het Verspillingsvrije Week, een landelijk initiatief dat aandacht vraagt voor voedselverspilling in Nederland. “Jaarlijks gooien we één derde van onze voedselproductie weg. Vooral brood en zuivel gaat einde dag de container in,” vertelt Nicole Gorris van Haarlem Food Future (HFF). Samen met inwoners, ondernemers en de gemeente zet HFF zich in voor het verduurzamen van de voedselvoorziening in Haarlem.
“Zo’n 60 restaurants in Haarlem doen inmiddels mee met de Doggy Bags, waarbij je overgebleven eten mee naar huis mag nemen.” Een ander initiatief is de ‘Gered voedsel schakelaar’ waar Nicole de spin in het web is. Zij verbindt supermarkten in Haarlem met verschillende sociale initiatieven in de stad. “Zo zorgen we ervoor dat voedsel niet wordt weggegooid op de houdbaarheidsdatum, maar naar instanties gaat die er prima maaltijden mee koken.”