Peer1955 geveltuin
Peer1955 Geveltuin

Geveltuinen het kan en mag

Uitgesproken GroenLinks in de commissie Beheer van 13 december door Melissa Oosterbroek

Geveltuinen, geveltuinen zijn goed voor de biodiversiteit onze natuur in de stad. Geveltuinen kunnen bijdragen aan het behoud van de egel in onze stad. Dit beestje wordt met uitsterven bedreigt, mede door klimaatverandering heeft hij meer eten nodig, het blijft namelijk langer warm waardoor hij minder lang in een winterslaap is. Naar aanleiding van de technische vragen kwam ik tot de conclusie dat de groenparticipatie regeling met betrekking tot de geveltuinen, nog niet goed is overgenomen door de Haarlemmers. 11 geveltuinen is namelijk niet zo veel.

Bij de beantwoording van de vragen was er geen informatie te vinden op de website over geveltuinen. Nu ik kijk op natuurinjestad.nl zie ik daar wel een duidelijke omschrijving met wat Haarlemmers kunnen doen met betrekking tot de geveltuin en een aanvraag formulier. Deze website is alleen niet makkelijk te vinden vanuit de website van de gemeente Haarlem. Dus dat kan beter.We hebben dit op de agenda gezet zodat er stappen werden gezet met de communicatie. Als ik nu naar de website kijk dan kom ik tot de conclusie dat er nu wel wordt gecommuniceerd over geveltuinen. Dat is erg belangrijk want Haarlemmers kunnen nu al de bollen planten voor het voorjaar van 2019. Dus is het juist wel relevant om nu te communiceren over geveltuinen. Ik ben dan ook blij om te zien dat er een aparte pagina is ingericht over geveltuinen.

Wat mij niet direct duidelijk is, is of het ook gewoon mogelijk is om zonder aanvraag een geveltuin aan te leggen? Mag een inwoner de tegels eruit halen en de tulpen bollen erin? Dat wordt niet duidelijk gecommuniceerd. En, welke algemene voorwaarden Groenparticipatie zijn er specifiek voor de geveltuinen en niet voor de boomspiegels? Ik ben erg blij met de eerste aanzet van natuurinjestad.nl en ik hoop dat straks iedere Haarlemmer aan de slag is met zijn of haar geveltuin. Wat doet u wethouder om ervoor te zorgen dat iedereen op de hoogte is van deze mogelijkheid?

Wethouder Snoek heeft het volgende aangegeven over de geveltuinen in de commissie vergadering:.

De wethouder heeft toegezegd dat een inwoner gewoon nu al de tegels eruit mag halen en de tulpenbollen erin! Haarlemmers hebben hier dus geen aanvraag bij Spaarnelanden voor nodig. De communicatie over de geveltuinen wordt verder ge├╝pdatet en de Haarlemmers krijgen in het voorjaar een extra oproep om geveltuinen te realiseren! Tot die tijd kunnen we met de website natuurinjestad.nl aan de slag om te zien wat we in de gemeente nog meer kunnen realiseren om de biodiversiteit in onze stad te verbeteren.

Natuurinjestad.nl

https://www.spaarnelanden.nl/inwoners/natuur-in-je-stad/wat-kun-jij-doen