Tot 1987 werd in Haarlem en andere gemeenten het onkruid bestreden met chemische middelen. Aan de meeste middelen - inmiddels ook niet meer toegelaten - bleken ernstige milieubezwaren te kleven. Daarom koos Haarlem voor een zo vergaand mogelijk chemievrij onkruidbeheer. Chemievrije onkruidbestrijding was veel duurder dan chemische methoden en bleek minder effectief.

Sinds 2004 vond de gemeente, mede onder druk van Groen Links, de toepassing van chemische middelen (het middel glyfosaat) alleen acceptabel, als dit gebeurt volgens de DOB-methode (Duurzaam Onkruid Beheer) met een goede controle daarop en een jaarlijkse evaluatie. Het DOB – systeem houdt naast een aantal toepassingsregels een limitering in van de hoeveelheid van het onkruidbestrijdingsmiddel dat toegepast mag worden. Door de DOB-aanpak wordt de afspoeling naar oppervlaktewater en riolering sterk verminderd en kunnen milieurisico's tot een minimum gereduceerd worden.

In de afgelopen vergadering van de commissie beheer van 26 augustus vond een interessante mededeling plaats. Doordat in toenemende mate het regenwater in Haarlem niet meer in een rioolstelsel wordt opgevangen, en dus niet wordt gezuiverd, verdwijnt dit water rechtstreeks in de bodem. Het gebruik van chemische bestrijdingsmiddelen op deze “afgekoppelde” plekken is dus ongewenst vanwege een mogelijke afvloeiing op het oppervlaktewater. Dit is niet toegestaan is op grond van het gebruikte DOB- systeem.

Er zal een proef gaan plaatsvinden, in een al afgekoppelde wijk, om geen gebruik meer te maken van chemische bestrijding. In plaats daarvan zullen twee alternatieve behandelmethoden toegepast worden: behandeling van het onkruid met heet water en behandeling met hete lucht. Uit de praktijk is gebleken dat deze methoden het meest effectief blijken te zijn. Indien de proef succesvol verloopt en het financieel haalbaar is om stadsbreed toe te passen wordt een belangrijke stap gezet in het kader van de gewenste duurzame bedrijfsvoering binnen de gemeente en zal er naar verwachting minder onkruid in de stad zichtbaar zijn. De resultaten en consequenties voor mogelijk stadsbrede toepassing zijn eind 2010 bekend. We wachten het met spanning af!

Hessel Kruisman