De raad van donderdag 11 april had een paar belangrijke agendapunten voor GroenLinks, zoals de nota zwerfjongeren en de nota over de nieuwe sociale infrastructuur.
Aanpak begeleiding zwerfjongeren
GLH geeft al jaren aan dat het enorm belangrijk is dat zwerfjongeren een vorm van dagbesteding wordt aangeboden om te voorkomen dat ze verder afglijden. Met dat gegeven in het achterhoofd is het erg zorgelijk dat uit onderzoek blijkt dat 70% van deze jongeren geen dagbesteding heeft. GL raadslid Abid Azannay heeft het college nogmaals opgeroepen hier verandering in aan te brengen. Hij benadrukt het erg positief te vinden dat krachten van verschillende hulpverleningsinstanties worden gebundeld, zoals Nieuwe Kansen en In Balans.
Maar er is meer nodig, bijvoorbeeld het verbeteren van de uitstroom bij Spaarnezicht via het regelen van huisvesting voor deze groep kwetsbare jongeren. GLH heeft hierover een motie ingediend en verzoekt het college met een plan van aanpak te komen om huisvesting voor zwerfjongeren te regelen.
Maak hierbij gebruik van de vele goede voorbeelden in andere gemeenten, aldus GLH. De hele raad heeft deze motie mede ingediend en de wethouder gaat met een plan komen. De fractie is erg blij met dit resultaat!
Samen voor elkaar: op weg naar een nieuwe sociale infrastructuur
Op het gebied van zorg worden steeds meer taken van het Rijk overgeheveld naar de gemeente, maar met veel minder geld. Dit gegeven is een extra stimulans om te kijken hoe deze ingewikkelde processen goedkoper vorm kunnen krijgen, waarbij tegelijkertijd meer oog is voor de zorgvraag van de Haarlemmer. De gemeente heeft, vooruitlopend op de concrete plannen van het Rijk, gekeken hoe de zogenaamde sociale infrastructuur beter ingericht kan worden. Dit betekent een behoorlijke verandering: sommige vormen van dienstverlening zijn straks niet meer vanzelfsprekend. Er wordt een beroep gedaan op eigen kracht en eigen regie en op hulp van mensen uit de omgeving. GLH vindt dat de gemeente een dappere poging doet hier vorm aan te geven. GLH is zeker voor eigen regie en organiseren van eigen vangnet, maar blijft benadrukken dat niet iedereen hiertoe in staat is. Ook moeten we de vrijwillige inzet van Haarlemmers niet overschatten. Dit vergt een mentale verandering die tijd kost.
De raad wacht natuurlijk de concrete plannen van het Rijk af en GLH vraagt het college het Rijk duidelijk te blijven maken dat de korting bij deze verandering niet werkbaar is.
Ook de wethouder uit zijn zorgen over de blijvende onduidelijkheid vanuit het Rijk en de beperkte middelen die wij als gemeente straks krijgen.
Bestemmingsplan Spaarndamseweg
GLH is tevreden met het voorstel van de wethouder over de Spaarndamseweg. Het amendement van de VVD om meer detailhandel in de periferie toe te staan wordt niet gesteund door GLH. Ten eerste zit de detailhandel er zelf niet op te wachten en ten tweede levert dat teveel parkeerproblemen op. De wethouder was ook niet blij met het amendement en na een schorsing is besloten dit punt nog verder te bespreken die commissie. Wordt dus vervolgd.
Overdracht eigenarenonderhoud Cultuurpodia
De bezuinigingen leveren ook creatieve ideeën op. De cultuurpodia (Patronaat, Toneelschuur, Stadsschouwburg en Philharmonie) willen samenwerken bij het beheer van hun gebouwen. Het resultaat is dat de gemeente het budget en de verantwoordelijkheden op het gebied van beheer en onderhoud van de cultuurgebouwen overdraagt aan de besturen van de podia. GLH vindt dit een erg goed voorstel en complimenteert de besturen en de gemeente met dit resultaat. Ook is GLH blij dat met dit voorstel de bezuiniging wordt opgevangen zonder dat het ten koste gaat van de culturele programmering.
Ontheffing straatoptredens
Iedereen kent ze wel, straatmuzikanten die voor overlast zorgen. Om hier wat meer grip op te krijgen heeft het college voorgesteld een ontheffing in te stellen en een maximum optreden van 15 minuten op een locatie toe te staan. Dat laatste begrijpt GLH goed, maar het vragen van een ontheffing levert volgens GLH iets teveel regeldruk op voor straatmuzikanten. Het voegt weinig toe en leidt niet tot vermindering van de uitbuiting die er achter kan zitten. GLH heeft daarom niet ingestemd met dit voorstel. Er was wel een meerderheid voor in de raad.
Meeuwenoverlast
Op initiatief van het CDA is het college via een motie gevraagd ontheffing aan te vragen bij het Rijk om meeuweneieren te mogen weghalen via het inhuren van een gecertificeerde aannemer. GLH kent de overlast van meeuwen en snapt dat een deel van Haarlem daar niet vrolijk van wordt. Toch heeft GLH de motie niet gesteund. Het leidt namelijk alleen tot verplaatsing van de overlast, waardoor op stadsniveau het probleem niet wordt verholpen. Het is beter preventieve maatregelen te treffen, zoals plaatsen van werende netten en ondergrondse containers. GLH stond hierin alleen, de overige partijen hebben de motie gesteund.
Speelplekken “Samen delen..Samen spelen”
Een motie van de PvdA, werd door GLH mede-ingediend. De motie vroeg om te overleggen met jeugd over hun speelplekken, vroeg om te bekijken of een speelplek die voor een bepaalde leeftijd als overtollig wordt gekenmerkt, mogelijk geschikt gemaakt kan worden voor een andere leeftijdsgroep met een tekort aan speelplek en om ook te kijken naar “natuurlijk spelen”op eenvoudig ingerichte plekken. De motie werd raadsbreed gesteund.