Elmar Kal Student Bewegingswetenschappen VU schreef de volgende bijdrage voor de Haarlemse editie van de GroenLinks Europese verkiezingkrant:

Behalve wat mijn banksaldo betreft, heb ik me nooit erg kunnen interesseren voor de financiële wereld. De virtuele economie van obligaties, futures en doorverkochte hypotheken was een raadsel voor me. Tot de kredietcrisis pijnlijk duidelijk maakte dat ook bankiers niet altijd volledig in hebben gezien wat er gaande was.
Niet dat ik er direct mee geconfronteerd wordt (een gemiddelde student als ik kent in principe elke maand een kredietcrisis), maar deze crisis heeft toch grote gevolgen voor uw en mijn toekomst.

Er moet dus snel actie worden ondernomen. Mij lijkt dit hét moment om zowel de kredietcrisis als dat andere (waarschijnlijk nog veel grotere en uiteindelijk kostbaardere) probleem, de opwarming van de aarde, aan te pakken. Het onlangs gepresenteerde “reddingsplan” van het kabinet beschouw ik dan ook als een gemiste kans. Hierin wordt volledig voorbijgegaan aan duurzaam investeren. Gelukkig heeft GroenLinks de Green Deal als alternatief: Dit plan stimuleert de economie, maar op een groene manier. Ik hoop daarom dat dit ook in Europees verband zou kunnen worden uitgevoerd. Met internationale samenwerking kan er namelijk pas echt resultaat worden geboekt!