Uit openbare stukken was gebleken dat dit terrein onderdeel uitmaakt van het Masterplan Spoorzone, met plannen voor kantoorontwikkeling met een hoge dichtheid. De hier geplande bouwontwikkelingen laten op zich wachten, en Hosper is van mening dat dit soort terreinen vragen om actie en nieuw beleid; voor een tijdelijke invulling en/of een voorinvestering in de openbare ruimte die stedebouwkundige ontwikkelingen stimuleert.
Zoals Mark zei: “Doe maar groen als er niets gebeurt”. De gemeente begreep het cadeautje niet goed en dacht dat dit een actie van Hospers tegen bebouwing van het terrein was. Bovendien liet ze Hospers weten dat de betreffende locatie door de gemeente aangemerkt is als “een locatie met hoge ecologische waarde, waar een aanzienlijk aantal bijzondere cq. zeldzame planten- en diersoorten zijn aangetroffen.” De door het bureau geplante bomen “tasten het unieke ecologische karakter aan.” Vandaar dat bureau Hosper na overleg met de gemeente Haarlem de populieren heeft verwijderd. Het bureau heeft ze herplant op een alternatieve locatie. Hosper blijft goed voor de bomen zorgen.
http://www.hosper.nl/actie-bomen
Guerrilla Gardening
Het fenomeen Guerrilla Gardening bestaat al zo’n 30 twintig jaar en is het aanleggen van een tuin op een plek waar het officieel niet mag. Bijvoorbeeld een stuk land wat al lang braak ligt en waar de geplande nieuwbouw uitblijft, of een boomsingel of bloembak die leeg is. GroenLinks is een groot voorstander van de guerrilla initiatieven en promoot het dan ook.
Wereldwijd fenomeen
Over heel de wereld leuken buurtbewoners rommelige plekken op met ‘illegale’ beplanting. Zo zijn er in de VS vuilnishopen begroeid met tomatenplantjes. Een van de bekendste guerrilla gardeners is de Brits Richard Reynolds; via zijn site www.guerrillagardening.org zijn verschillende gardening acties te volgen, van Frankrijk tot Botswana.