Beleidskader Regionaal Kompas en een Veilig Thuis, Kinderpardon, Verwarmingsinstallatie Stadhuis, koopovereenkomst de Entree en benoemingen zijn de onderwerpen in deze raadsvergadering.

Amendement Duurzame biomassa

“We zijn groen met een rode rand” stelt Robbert Berkhout n.a.v. de opmerking van Marceline Schopman van de PvdA die stelt dat deze partij rood is met een groen randje. Aanleiding is het amendement met de voorwaarde dat in de nieuwe hybride verwarmingsinstallatie van het stadhuis alleen duurzame biomassa wordt gebruikt. De ChistenUnie is de indiener, o.a. GLH mede-indiener.

De VVD stelt bij monde van Van Haga dat ze tegen de motie zijn. Met een toelichting die neerkomt op: we kunnen wel aan de gang blijven met aanvullende eisen. Het amendement wordt zonder hun steun aangenomen.

SROI bij de Entree

SROI is Social Return on Investment. Een motie om de bouwer van de Entree (023) te verplichten een aantal werkplekken, voor mensen met afstand tot de arbeidsmarkt, te creëren wordt aangenomen. De VVD stelt dat de overheid de grootste vijand is van de ondernemer en stemt tegen.

Beleidskader Regionaal Kompas en een Veilig Thuis

Dit onderwerp levert vele moties en amendementen op. De wethouder had het liefst gezien dat de raad dit snel en onverkort zou aannemen omdat dit beleidskader een regionaal project is van 9 gemeenten met Haarlem als centrumgemeente, en enkele andere gemeenten het al onverkort hebben aangenomen.

Op initiatief van GroenLinks wordt naar aanleiding hiervan een motie ingediend " democratische zeggenschap in Haarlemse raad" die bij regionaal beleid vroegtijdig een startnotitie wil ontvangen. Zodat zij, voor de gemeente Haarlem, tijdig kaders kan vaststellen, waarna een conceptversie kan worden uitgewerkt. Daphne Huysse stelt dat deze motie wil dat het in de toekomst met regionale overeenkomsten beter gaat " want wij gaan over het Haarlemse beleid." Wethouder vd Hoek stelt dat het niet zijn bedoeling was te zeggen: “teken bij het kruisje en verder niet”. Hij vindt de motie prima. De motie wordt aangenomen.

Abid Azannay heeft een jaar geleden een motie ingediend en dient weer een gelijke (breed gesteunde) motie in " huisvesting kwetsbare jongeren (2.0).

De motie vraagt tevens om de mogelijkheid van een werkhotel te onderzoeken.

Navraag, de afgelopen weken, door Abid aan de twee betrokken wethouders leverde geen informatie over de stand van zaken op. Nu krijgt hij van de wethouder te horen dat er binnenkort een voorstel naar de raad komt. Abid was, verbaasd over het niet uitvoeren van de eerdere motie (het woord verbijstering vermijdend). Nu is hij blij met het antwoord, de motie wordt, na enige aarzeling bij Abid of de motie ingetrokken kan worden, toch ingediend en aangenomen.

Andere aangenomen moties en amendementen besluiten:

-dat de raad actief betrokken wordt bij het zoeken naar mogelijk opvangplekken en woonvormen voor acute daklozen en de mogelijkheid van een woonhotel;

- dat huisuitzetting vroeg gesignaleerd wordt en tot preventief ingrijpen leidt bij schuldenproblematiek en daarbij naast woningcorporaties ook incassobureaus, deurwaarders en energieleveranciers te betrekken;

- dat uitbreiding van huisvesting van chronisch-overlastgevende-bewoners bijvoorbeeld in ‘skaeve huse’ wordt onderzocht;

- dat er over een jaar een integrale nota komt over sociaal kwetsbare inwoners de ‘OGGZ-doelgroep’ (bijvoorbeeld dakloze verslaafden, vereenzaamde psychiatrische patiënten of slachtoffers van huiselijk geweld).

-De raad geeft een aantal criteria voor de aanbesteding/uitvraag van instellingen die opvang en begeleiding van de OGGZ-doelgroep gaan verzorgen;

De wethouder merkt op dat de gemeente doelen stelt en de invulling aan de deskundige ‘ingehuurde’ organisaties laat.

- De raad toevoegt dat, waar mogelijk, toe geleid wordt naar zelfredzaamheid of uitstroom naar een volgende woningstap;

Een motie omtrent de centrale huisvesting van 24 uurs-opvang wordt aangenomen (alleen deze motie met steun van de VVD). De wethouder zegt toe de raad binnenkort in een besloten bijeenkomst te informeren over mogelijke locaties.

Ruimhartig Kinderpardon

Daphne Huysse brengt in herinnering de motie Kinderpardon, twee jaar geleden ingediend door vervangend raadslid Elmar Kal. GroenLinks steunt de motie van de ChristenUnie en PvdA. De raad (zonder instemming van de VVD), spreekt zich met de burgemeester, uit voor een ruimhartig Kinderpardon en verzoekt het college er bij de regering op aan te dringen de afgewezen aanvragen voor het Kinderpardon opnieuw te beoordelen. Ook verzoekt de raad gehoor te geven aan de oproep van staatssecretaris Teeven door in overleg met Vluchtelingenwerk en Stem in de Stad informatie te verzamelen over de menesn die onder het Kinderpardon zouden moeten vallen en te sturen naar de staatssecretaris.

Benoemingen

De raad stemt voor een aantal functies. In de RekenKamerCommissie is benoemd Burhan Gün.