De laatste raadsvergadering van 2013 had een drukke agenda: slotakkoord Houtmanpad, Maiden Speech van Ronald Gebhardt, Ecologisch Beleidsplan als Hamerstuk, Subsidieverordening, Jongerenwerk, Rekenkamerrapport Onderwijs, Spaarnesant en Dunamare en ophalen van te hergebruiken spullen. De raad sloot af met aandacht voor vertrekkend griffier Ben Nijman.
Houtmanpad
Hessel Kruisman kenmerkt GroenLinks als hartstochtelijk voorstander van het Houtmanpad die met pijn in het hart een verstandig besluit moet nemen te stoppen met dit goede project, vanwege de risico’s. Wethouder Lukas Mulder noemt het doodzonde dat er tot nu toe zoveel kosten zijn gemaakt. Hij verwacht dat het project in de rode cijfers belandt, dat dit het moment is om knopen te tellen en ons verlies te nemen, omdat niet duidelijk is hoe lang het nog gaat duren. Ambtelijke kosten worden niet gedekt door subsidies. Hij wil proberen de onderdoorgang en de bruggen die reeds gefabriceerd zijn te verkopen. Jeroen Boer vierde triomf want de VVD is volgens hem als enige altijd tegen geweest. In de commissie heeft hij z’n pijlen gericht op GroenLinks, in de raad richt hij zijn pijlen op D66 en met name op Paul Marselje, woordvoerder op dit dossier en groot voorstander i.t.t. zijn fractie. Marselje verdedigde zich getergd en tot vervelens toe, ook binnen zijn eigen fractie. Ondertussen zag fractievoorzitter Rob de Jong deze strijd op rechts met een glimlach aan. Jur Visser CDA ergert zich aan het beeld dat Jeroen Boer oproept van malloten die geld weggooien. Hij vindt het moedig dat het college dit pijnlijke besluit neemt.
De raad stemde in met beëindiging van het project. De PvdA stemde als enige niet voor beëindiging, mogelijk omdat ze bestuurlijk vindt dat je een actiegroep niet moet laten “winnen”.
3de Bestuursrapportage
De Links – Rechts tegenstelling blijkt bij de Bestuursrapportage. GroenLinks en PvdA maken zich al jaren hard voor een definitief onderkomen voor Jongerencentrum Flintys. Dat is geregeld, op termijn komt Flinty’s in pand Gedempte Oude Gracht 138. Louise van Zetten D66 laat echter een voorbehoud aantekenen, wat haar betreft moet Flinty’s bij de bezuiniging betrokken worden en het pand zo duur mogelijk verkocht.
Algemene Subsidieverordening
Ronald Gebhardt steunt de algemene subsidieverordening en diende met de PvdA een amendement in om “social return on investment” (een meetmethodiek om toekomstig maatschappelijk rendement van investeringen in economische èn sociale zin meetbaar en zichtbaar te maken) in de verordening op te nemen. Hij hoopt dat dit ook een stimulans is voor private ondernemingen om te kijken naar mogelijkheden voor duurzaamheid en ‘social return.’ Ronald stelt dat GroenLinks de motie “Diversiteit in het Jongerenwerk” mede indient omdat samenwerking in het sociale veld niet van bovenaf moet worden opgelegd maar wordt toegejuicht als het van onderaf gebeurt. De burgemeester geeft Ronald complimenten voor zijn duidelijke verhaal en maiden (eerste) speech in de raad.
Nota, amendement en motie worden aangenomen. Ronald verlaat daarop de raad bij het volgende agendapunt omdat o.a. Dunamare aan de orde komt, zijn werkgever.
Rekenkamer rapport “Ruimte voor Sturing”
Een Rekenkameronderzoek over de verzelfstandiging van het Voortgezet Onderwijs in Haarlem.
Daphne Huysse stelt dat het ontluisterend is te lezen over het feit dat men elkaar niet serieus neemt. GroenLinks dient de VVD motie mede in om de medezeggenschapsraad beter te laten ondersteunen en zodoende beter tegenmacht te realiseren.
Een overdracht van panden 118-122 aan de gedempte Oude Gracht zonder Collegebesluit en raadsbesluit (bruidschat?) was m.n. de aanleiding voor het rekenkamer onderzoek. Louise van Zetten D66 eist excuses van de wethouder namens zijn voorganger. Jan Nieuwenbug doet dat en zegt: “Als u excuses van mij wilt dan krijgt u dat, want zo moet het gewoon niet gaan”. Deze uitspraak leidde tot irritatie van Van Zetten en Snoek (CDA). Zij vinden dat het badinerend gebeurt en niet serieus. Louise dwingt Nieuwenburg haar in de ogen te kijken om te zien of hij het meent: “drie jaar geleden had ik u weggestuurd”.
Een tweede deel van het rapport gaat over governance; daaromtrent komen kritische geluiden van de VVD op de “onderwijsregenten”. Wouter Rutte verlangt dat de wethouder met de vuist op tafel slaat bij het toezicht.
Spaarnesant statutenwijziging
Daphne Huysse stelt dat zaken op orde moeten worden gesteld. Het vertrouwen is geschaad en de raad moet nu de vinger aan de pols houden. Hoewel de raad niet perse overal met de neus tussen moet zitten. GroenLinks dient mede een motie in om de mandatering aan het college van het toezicht op Spaarnesant en Dunamare terug te nemen naar de raad. De raad heeft de afgelopen periode te weinig en te laat informatie gekregen (zeker over Teyler College). Ook wordt getwijfeld of de raad nu automatisch bestuursleden bij Spaarnesant gaat benoemen (en wil dan eigenlijk ook kunnen ontslaan en schorsen).
Wethouder Jan Nieuwenburg vraagt de raad om de motie over benoeming van de raad van toezicht aan te houden zodat hij een nota kan maken over de consequenties van een dergelijk besluit, omdat het regionaal werkende besturen zijn. De raad stemt er in toe na een schorsing.
Inzamelen en verwerken textiel en huisraad
Als reactie op een plan om Spaarnelanden en Paswerk het alleenrecht te geven op het ophalen van huisraad en textiel, wordt een motie ingediend die dat aan de vrije keuze van de bewoners overlaat. Daphne Huysse stelt dat GroenLinks altijd al gesteld heeft dat afval waardevol is en dat dit nu weer blijkt uit de strijd om dit goed. Zij benadrukt hierbij dat het niet alleen om kringloopwinkels gaat, maar ook om goede doelen. De motie wordt daarop aangepast.De motie tegen het alleenrecht wordt aangenomen, zonder steun van de VVD.
Griffier Ben Nijman stopt als griffier in Haarlem en gaat naar Zaanstad
Ben Nijman is griffier van de raad, hij is rechtstreeks aan de raad verantwoording schuldig. Hij geeft inhoudelijke adviezen over formuleringen van moties en over de juiste procedures, ondersteunt bij het houden van raadsenquêtes, regelt ondersteuning en verslaglegging van raad en commissies, zorgt voor contact raad-burgers, ondersteunt de voorzitter van de raad en bewaakt het duale bestel. Hij behoort tot de ambtelijke top.
Ben Nijman is 11 jaar in dienst en heeft 220 raadsvergaderingen ondersteund. Hij word door de raad bedankt voor dit werk. Hij heeft een rol op de achtergrond maar spreekt nu de raad toe in een dankwoord. Dit dankwoord wordt in deze week van de Onno-gate illustratief afgesloten met drie zoenen aan de burgemeester.