In de raad van 21 november kwam aan de orde het Verhuurbeleid, de Zaterdagmarkt, een afwijzing van een aanpassing in het bestemmingsplan Haarlem Zuid, en de auto in de Cronjé
Nota Verhuurbeleid
De nota verhuurbeleid is er op gericht de huren voor maatschappelijk vastgoed te uniformeren en tenminste kostprijsdekkend te maken. Tenda Hoffmans heeft in de commissie Ontwikkeling duidelijk gemaakt dat GroenLinks transparantie van huurprijzen prima vindt maar alleen akkoord kan gaan als maatschappelijke organisaties aan de andere kant worden gecompenseerd voor die hogere huur met een huursubsidie. De wethouder antwoordde toen dat het inderdaad onduidelijk in de nota staat en heeft de nota aangepast.
De nota werd breed aangenomen.
Een VVD amendement om in de nota Verhuurbeleid op te nemen bij commercieel verhuur een verhoging van prijsindex plus 1% op te nemen kreeg de steun van het college bij monde van verantwoordelijk wethouder Cassee, hoewel de burgemeester niet op de hoogte was van dit standpunt en dan ook schorste. Het VVD-amendement kreeg, ondanks de zegen van het college, geen meerderheid.
Afwijzing aanpassing bestemmingsplan Haarlem Zuid
Een bewoner van de Vijverlaan 5 in Haarlem Zuid wil alsnog een wijziging van het bestemmingsplan uit 2009 waarin een stuk grond naast zijn huis is aangewezen (bestemd) als tuin. In oudere bestemmingsplannen kon op dat stuk grond een huis van 4 meter breed gebouwd worden. Het college stelt voor de aanvraag af te wijzen.
Van Haga, VVD, wil via een amendement de aanvraag toestaan. Hij verwacht dat anderen hem wel het verwijt van incidentenpolitiek en voor de troepen uitlopen zullen maken.
De betreffende bewoner heeft niet gereageerd op eerdere plannen waarin het beleid is vastgelegd, structuurplan, voorbereidingsbesluit, aanwijzing tot beschermd stadsgezicht.
Iets ‘wegbestemmen’ gebeurt zelden, maar is gebeurt vanwege de bescherming van de stedenbouwkundige structuur en de cultuurhistorische waarden van het plangebied en toen aanstaande – uitbreiding van het beschermd stadsgezicht. Toevoegen van nieuwe hoofdbebouwing -wordt als aantasting gezien.
Er ontstaat een discussie over het fundamentele recht op bescherming van bezit en anderzijds het uitgangspunt dat ieder de wet moet kennen en zelf in de gaten moet houden dat er om de tien jaar een nieuw bestemmingsplan wordt vastgesteld. Dik Bol stelt dat een motie niet is bedoeld om individuele belangen in een bestemmingsplan te fietsen. De procedure is zorgvuldig gevoerd met participatie van de burger.
De wethouder wijst er op dat de Raad van State bij beroepprocedures door 3 andere bewoners in vergelijkbare zaken akkoord is met de eerdere keuze van de gemeenteraad om geen nieuwe hoofdbebouwing mogelijk te maken. De Raad van State heeft overwogen dat de gemeente in redelijkheid een zwaarder gewicht heeft kunnen toekennen aan het behoud van de openheid van de wijk en de keuze om, met het oog op de ruimtelijke kwaliteit, de bestaande feitelijke situatie te bestemmen en geen nieuwe hoofdbebouwing mogelijk te maken. (Een 4 meter breed huis past niet in deze villawijk.)
De bewoner, die de afgelopen 40 jaar geen bouwplan heeft ingediend en op bezoek bij de commissie Ontwikkeling heeft aangegeven ook nog geen bouwplannen te hebben, zal waarschijnlijk ook geen planschade kunnen claimen verwacht de wethouder.
Andere partijen noemen het ‘de Koninklijke weg’ indien de bewoner een bouwplan indient. Alleen Haarlem Plus en Reeskamp steunen de VVD motie zodat deze wordt verworpen en de afwijzing wordt aangenomen.
Cronjéstraat ruim open voor auto’s?
Het CDA stelde vragen over de procedure rond het weer open stellen van de Cronjé-winkel-straat voor auto’s. Het college wil op verzoek van winkeliers de doordeweekse afsluiting voor auto’s tussen 11.00 en 17.00 voor autoverkeer opheffen. Er komt een inspraakprocedure en het komt in de raadscommissie aan de orde. De burgemeester heeft dit in zijn portefeuille en stelde dat er geen budget is voor herinrichting. Hij beloofde te kijken naar het probleem van de uitstoot van uitlaatgassen die zich ophoopt onder de luifel. De burgemeester was onaangenaam verrast dat er al collegetoezegging is gedaan dat er een onderzoek komt naar vergelijkbare winkelstraat al of niet met autotoegankelijkheid (gaat het daar economisch beter/slechter mee?) uiteraard krijgt de commissie de uitslag van de bezoekers enquête.
Zaterdagmarkt bij bezet Grote Markt naar Stationsplein
De VVD diende een motie in met de afschrikwekkende titel: “Rode Loper geen dode Loper”. Een motie om voortaan als de Grote Markt gebruikt wordt voor een evenement, de kramen niet naar de Zijlstraat-Nieuwe Groenmarkt te verplaatsen maar naar het Stationsplein. Dik Bol merkte op dat het lijkt op een kwaliteitsimpuls voor de Rode Loper en een verbinding maken van Markt met Station, maar dat het kennelijk vooral bedoeld is om de winkeliers van de Zijlstraat te plezieren omdat de VVD-niet heeft gevraagd wat de marktlui er van vinden. De optie Stationsplein acht hij niet zo verkeersveilig en stelt voor met betrokkenen in gesprek te gaan en te kijken naar alternatieven. De wethouder neemt dat laatste over en stelt dat hij in gesprek gaat, hoewel hij weet dat de ruimte op het stationsplein te gering is. De motie behaalt een meerderheid en Wethouder Nieuwenburg waarschuwt wel dat wijziging niet per 1 januari 2014 in kan gaan.