Dat is in strijd met de spelregels en tast het budgetrecht van de raad aan. Zoals de burgemeester namens het college beaamt: dat hoort niet en had niet mogen gebeuren. Per brief aan de raad is al excuus aangeboden. Maar stelt de burgemeester: het college wist het niet precies door de werkwijze dat elke wethouder zijn eigen terrein heeft.
Tenda vraagt of het college niet had moeten weten van de overschrijding. De burgemeester antwoord: “Ja dat had gemoeten”.
Probleem voor de raad is, dat dit college al veel vaker een toegekend budget heeft overschreden, zonder de raad op tijd te informeren. Op 21 maart nog sprak de voltallige raad in een motie haar ongenoegen uit over de werkwijze van het college waarbij meermaals uitgaven worden gedaan waarvoor pas achteraf krediet wordt aangevraagd.
Het project Stationsplein was een project van (de afgetreden) Rob van Doorn en ook van Ewout Cassee (D66) m.n. door verkoop van vastgoed. Cassee en van Doorn zijn samen naar het ministerie gegaan om de “Birk-subsidie” veilig te stellen voor het project. Rob van Doorn is vaak om informatie gevraagd in commissie of raad. Ook aan wethouder Cassee is dat in de commissie Ontwikkeling vaak gevraagd (m.n. door Louise van Zetten -D66) waarop hij zei dat hij het zou doorspelen aan zijn collega. Cassee geeft in zijn verdediging aan dat “de liefde was bekoeld” tussen hem en van Doorn.
De VVD dient na de eerste beantwoording door het college een motie van afkeuring in tegen wethouder Cassee mede ingediend door GroenLinks en PvdA. De oppositie heeft al bij aanvang van de vergadering een motie van wantrouwen tegen het gehele college rond laten delen.
Louise van Zetten stelt dat de motie niet alleen gericht moet zijn op Cassee, maar ook op de burgemeester en de wethouder van financiën.
In de raad worden vraagtekens gezet bij de leiderschap van het team door Bernt Schneiders. Daarop antwoordt hij dat hij geen controleur is van zijn collega’s: “dat is de raad”; waarop hoongelach volgt, net als op zijn opmerking dat de burgemeester misschien meer om advies (had) moet(en) worden gevraagd bij het samenstellen van het collegeteam na verkiezingen. Ook de opmerking van de burgemeester dat men in een dergelijk geval (geen antwoord/info krijgen) rechtreeks op de voorzitter moet afstappen, wordt niet gewaardeerd.
De motie van wantrouwen tegen het gehele college krijgt steun van de gehele oppositie en haalt het dus niet.
De burgemeester geeft voor stemming over de motie van afkeuring over het te laat informeren door wethouder Cassee aan dat het college deze motie beschouwt als tegen het gehele college.
De motie krijgt de steun van 19 van de 38 aanwezige raadsleden. (VVD-raadslid Wouter Rutte is afwezig). De stemmen staken en er zal daarom in de volgende raad een herstemming moeten plaatsvinden. Daarop trekt de VVD de motie in, omdat deze anders drie weken boven de wethouder hangt. Wybren van Haga VVD stelt dat het signaal duidelijk is.
Daarna wordt het voorstel voor extra krediet project Staionsplein breed aangenomen.
Legale Wietteelt
Bij de start van de vergadering stelt de Actiepartij de vraag of gereguleerde cannabisteelt door de gemeente zal worden aangevraagd. De burgemeester antwoordt dat zodra de voorwaarden daarvoor bekend zijn en reëel hij dat zal doen.
Bufferzone
De ‘Visie bufferzone Amsterdam Haarlem’ is een goede visie aldus Dik Bol en andere raadsleden zijn dat ook van oordeel zodat de visie wordt aangenomen.
Schalkstad
Dik Bol is ook blij met de ‘Gewijzigde vaststelling bestemmingsplan Schalkstad’ deze wordt aangenomen.
Parkeertarieven
De (vervroegde) verhoging van de parkeertarieven wordt door een groot aantal partijen aangegrepen om via een motie meer bewonersvegunningen uit te laten geven voor de parkeergarages. Wethouder Lukas Mulder antwoordt dat het parkeren een precair stelsel is, elke wijziging in een onderdeel heeft effecten . Hij wil de bedoeling van de motie tegemoetkomen door een daluren vergunning in te stellen over enige tijd.
Per minuut
Daphne Huysse vraagt wethouder Mulder naar het mogelijk maken van parkeren afrekenen per minuut. Mulder antwoortd dat het technisch mogelijk is en dat hij zal kijken naar de kosten. (Sander vd Raadt -Trots, houdt protestbordjes omhoog waarop o.a. aangegeven hoe lang hij al wacht op parkeren per minuut).
Loting
Zonder steun van GroenLinks en PvdA wordt een motie aangenomen die ondertekening van een overeenkomst met het voortgezet onderwijs voor de regeling aanmelding en inschrijving (loting) verbiedt. Abid Azannay geeft aan dat een aantal scholen erg populair zijn, de loting aangepast en verbeterd moet worden, maar dat de wethouder al heeft toegezegd de ondertekening uit te stellen en dat niet-tekenen een grote onzekerheid oplevert. Hij vraagt naar een alternatief maar dat geeft Diane Kerbert D66 niet.
Weidevogels
Een motie "Meer Weidevogels voor Minder Geld", ingdiend door de Actiepartij wordt van harte gesteund door GL-Hessel Kruisman en nog van een suggestie voor alternatieve dekking voorzien. De motie wil geld dat niet besteed wordt in de Verenigde Polders besteden aan een fonds dat geld geeft aan boeren in de Hekslootpolder om op 10Ha minder snel te maaien. Wethouder Mulder ontraadt de motie omdat hij nog maatregelen voor de weidevogels in de Verenigde Polders wil regelen, o.a. verhoging van het waterpeil. Deze informatie is nieuw en leidt ertoe dat de motie wordt ingetrokken. Discussie over dit punt wordt voortgezet in commissie beheer.