In deze vergadering van de Raad komen aan de orde: Krediet Waarderhaven, Schalkstad, De Groene Linten, afwijkende fietsen, Container Management Systeem, overgang personeel hulp bij huishouden en werk naar werkbegeleiding, kunstenaars, basisinfrastructuur.

Aanvullend krediet Waarderhaven

De Waarderhaven  met 57 woonarken moet brandveilig worden, achterstallig onderhoud aangepakt en er wordt gebaggerd. De Waarderhaven stamt uit 1930. De Actiepartij stelt dat de bewoners hebben meegedacht en met een alternatief plan zijn gekomen dat 2 miljoen goedkoper was dan de gemeentelijke plannen. Sjaak verwijt de gemeente dat ze weinig heeft gedaan als verhuurder aan de kwaliteit en niet heeft gehandhaafd. Een beheerste burgemeester/portefeuillehouder erkent dat de gemeente boter op het hoofd heeft. Bovenop de begrote miljoenen wordt nu aanvullend om 6,5 ton krediet gevraagd er zelfs van uitgaande dat er een aanbestedingsvoordeel te halen valt. Robbert Berkhout stelt dat de verbetering nu snel moet, dat is de gemeente verplicht aan de bewoners er is echter geen garantie dat er geen kostenoverschrijding zal plaatsvinden. Hij adviseert : Neem de raad eerder mee in het proces, zeker bij kostenoverschrijding en doe aan verwachtingmanagement bijvoorbeeld bij aanbestedingtegenvaller want er zijn risico’s, een boot kan breken bij verplaatsen er kunnen bommen gevonden worden. Robbert is blij dat het Investeringsplan niet overschreden wordt en vraagt of het niet ten koste gaat van het geld voor de fietssnelweg waar eerder naar gevraagd is om weer in het IP op te nemen waar het onterecht is uitgehaald.

De VVD is van mening dat het allemaal soberder moet en stemt als enige tegen. (VVD says No)



Bij het agendapunt  Mondelinge Vragen stelt de Actiepartij aan de orde de Kunstenaars die vertrokken uit Phoenixstraat naar Volksuniversiteit en nu al weer weg moeten vanwege ECL die er over een jaar lokalen nodig heeft. Gevraagd wordt of dat nu al noodzakelijk is en of er al een alternatieve locatie is aangeboden. Wethouder Cassee zoekt uit en reageert schriftelijk.

Daphne Huysse wijst er op, verwijzend naar een eerder verslag, dat Lukas (Mulder) met een ‘c’ geschreven wordt terwijl hij 12 jaar actief was in de raad en de schrijfwijze met een ‘k’ bekend zou moeten zijn.

Kader Schalkstad.

Na de breuk met ontwikkelaar ING is een publiek private samenwerking opgezet van gemeente en de vereniging van winkeleigenaren. Er is een soberder plan opgesteld dat gefaseerd wordt uitgevoerd om uiteindelijk een bruisend stadsdeelhart in Schalkwijk te krijgen. Met publiekstrekkende winkels, horeca, woningbouw, extra parkeerplaatsen en mogelijk een bioscoop.

Robbert Berkhout spreekt uit blij te zijn dat er wat gebeurt, er is een kwaliteitsinjectie nodig. Hij vraagt het college de raad er goed bij te betrekken en wacht het bestemmingsplan af. De Actiepartij pleit voor een Coffeeshop op deze locatie. Het kader wordt aangenomen.

De Groene Linten Parkwijk

193 sociale huurwoningen worden door Pré Wonen gesloopt waar 189 eengezinswoningen en 30 appartementen voor terugkomen, deels in de middeldure huur/koop. De gemeente verkoopt grond aan de woningbouwvereniging en deze zal de omgeving weer groen inrichten.

Robbert Berkhout ziet kwaliteitsverbetering en diversificatie in het plan met ruimte voor groen. Hij roept de wethouder op om inzake de kleine groep die niet terug kan keren op deze locatie, in gesprek te gaan met Pré-Wonen voor een optimale oplossing. De raad is akkoord

Moties Vreemd

Basisinfrastructuur

Bij de behandeling van de subsidieverstrekking kwam in de commissie aan de orde dat belangenbehartiging niet meer voor subsidie in aanmerking komt. Het betreft dan organisaties als PMO, Release, ISP. Daar zijn veel partijen het niet mee eens. De SP diende een aangekondigde motie niet in omdat wethouder vd Hoek toezegt te inventariseren om welke organisaties het gaat en in kaart te brengen wat dit mogelijk betekent voor de organisaties waarvoor zijn de belangen behartigen en dit in commissie en raad te bespreken.

Afwijkende fietsen

In sommige gemeentelijke fietsenstallingen wordt voor fietsen die niet in een rek passen geld gevraagd voor een plek in een vak waarin ook brommers betaald gestald worden. De wethouder wijst er op dat niet in elke fietsenstalling veel ruimte over is maar wil de motie van de PvdA en o.a. GroenLinks overnemen. Bij stemming verklaart de VVD dat parkeren voor de auto duur is en voor de fiets gratis Jeroen Boer begrijpt het niet. Uiteindelijk stemt de raad zonder VVD voor de motie. (VVD says No).

De chip in de duobakken-Content Management Systeem

De VVD is van mening dat gegevens die via de chip binnenkomen bij Spaarnelanden alleen op wijkniveau geregistreerd mogen worden.

Wethouder Sikkema stelt dat privacy een aandachtspunt is. Spaarnelanden kan zien of een chipbak is aangeboden of niet en zal naar gewicht kijken mede i.v.m. arbeidsvoorwaarden en. optimale rijroutes. Spaarnelanden kan geen verbinding leggen tussen een chipnummer en persoonsgegevens, aangezien zij niet de  beschikking hebben over deze gegevens. Dat kan alleen door Handhaving gebeuren als een overtreding gemeld zou worden, bijvoorbeeld indien chemisch afval in de container wordt aangeboden. Net zoals handhaving een vuilniszak open maakt op zoek naar persoonlijke gegevens indien vuilnis op de verkeerde dag wordt aangeboden. Spaarnelanden gebruikt gegevens dus alleen per gebied en niet op individueel niveau en met name voor de logistiek.

De uitleg van de wethouder roept bij een aantal fracties toch vragen op  en er wordt voorgesteld dit punt in de commissie te bespreken, daar is een meerderheid en het college het mee eens. Zeer ongebruikelijk in een dergelijke situatie wil de VVD J Boer toch de motie in stemming. De motie krijgt o.a. de steun van L. van Zetten en de rest van de D66 fractie. Uiteindelijk zijn er 19 voor en 19 tegen (Maaike Pippel D66 is afwezig) met een Trots die op de wip zit maar uiteindelijk niet voor stemt. De stemmen staken zodat het in een volgende raad weer aan de orde komt.

Motie “Een goede overname van personeel nu zeker stellen”

Een op de VVD na breed ingediende motie vraagt aan het college om bij de offertes voor Jeugdzorg en WMO, de minimum eis van overleg tussen oude en nieuwe aanbieder, aan te scherpen met de verplichting zoveel mogelijk de werknemers van de verliezende partij over te nemen tegen de geldende arbeidsvoorwaarden. Bij lopende trajecten moet het college zich inspannen om dat feitelijk ook te realiseren. (VVD says No)

Motie “van werk-naar-werk”

Een breed ingediende motie. De motie wil dat bij lopende offerteprojecten boventalig verklaarde werknemers begeleid worden van werk-naar-werk. Bij de nieuwe offertes moet dat in de minimumeisen worden opgenomen. De VVD stelt dat de overheid zich niet moet bemoeien met het personeelsbeleid van ondernemingen. (VVD says No)