Voorafgaand aan de raadsvergadering wordt het borstbeeld van koning Willem Alexander; dat de zaal inkijkt, onthuld. Het beeld is gemaakt door kunstenares Ellen Wolff.
De raad begint met de installatie van nieuw GroenLinks raadslid Ronald Gebhardt.
De raadsagenda was niet lang, maar er staan wel een aantal belangrijke punten op. Ten eerste de raadsvragen van GL over de grootschalige kap van bomen in Parkzone Aziëweg. Ten tweede de sloop van het voormalig gebouw van het Lourens Janszoon Coster College (LJC2Oost). Ten derde de bushalte Zijlvest en tot slot de brandonveilige situatie in de Waarderhaven.

Grootschalig kap bomen Aziëweg
Dik Bol stelt namens de fractie mondelinge vragen over de grootschalige kap van bomen in parkzone Aziëweg (Een park kappen voor een park; zie eerder artikel). Dik stelt in totaal 10 vragen. Meestal worden bij beantwoording de vragen één voor één doorgenomen, wethouder Cassee doet dat niet.
Cassee verwijst slechts naar bladzijden 31-37 van het parkontwerp dat is besproken op 13 juni in de commissie Ontwikkeling: “overigens is over de bomen niet gesproken”, aldus Cassee. Op 4 juli was het ‘een hamerstuk met stemverklaring’ en is “over bomen niet gesproken”. De wethouder legt uit dat het uitgangspunt is de bomen zoveel mogelijk te behouden en indien niet mogelijk zoveel mogelijk te verplanten of elders te compenseren. Er zijn 20 ongezonde bomen. 124 bomen worden verwijderd voor de bouw. Voor de rest zijn de bomen nog niet geïnventariseerd. Gekapte bomen worden door nieuwe vervangen en er wordt rekening gehouden met 170 nieuwe parkbomen. Kortom in het parkontwerp dat met de buurt, in de commissie en de raad is besproken "is expliciet over de bomen en te kappen bomen en herplant gesproken." Cassee merkt op dat de vragen hem verbazen. Tegelijkertijd beantwoordt hij niet alle vragen.
 
Sloop schoolgebouw
De raad wordt om budget gevraagd voor sloop van het voormalige gebouw van het LJC2Oost aan de Floris van Adrichemlaan. Sloop kost 5 ton. Dik Bol heeft het college een half jaar geleden gevraagd een andere bestemming/huurder te zoeken voor het leegstaande gebouw. Het is een gebouw uit 1973 in redelijke staat al is er door vandalen veel uitgesloopt. Dik maakte een half jaar geleden een video over het gebouw: http://haarlem.groenlinks.nl/Teloorgangschoolgebouw.
Het is zonde om te slopen, maar er is een koper voor een deel van het terrein en de buurt is bang voor brand. GLH wil de buurt niet gijzelen en stemt met pijn in het hart voor sloop.
Het is een drama waarvan duidelijk moet worden wie verantwoordelijk is, daarover komt een feitenrelaas pas op 10 september. Aandachtspunt hierbij is of de gemeente het moet betalen of Dunamare die tot eind 2012 juridisch eigenaar was van het pand en het heeft laten verloederen. Dik Bol wil zeker stellen dat dit soort drama’s in de toekomst niet meer voorkomen.
De VVD vermeldt de WOZ-waarde van het pand 5,2 miljoen, nu misschien 1,5 miljoen. De wethouder vertelt dat er een concept overeenkomst is met St Jacob. Louise van Zetten (D66) vraagt om rekening te houden met de bomen bij de sloop. Waarop Hilde Prins (Bomenwachters) vanaf de tribune roept (wat verboden is) dat met de bomen ook rekening moet worden gehouden bij de nieuwbouw. Het budget voor de sloop wordt goedgekeurd.

Bushalte Zijlvest
Het eerste onderwerp dat wethouder Lukas Mulder in de raad behandelt is een toegankelijke bushalte aan de Zijlvest, voor het stadskantoor en Pathé plus het ontwerp en budget voor een nieuw fietspad, trottoirs en oversteekplaats. Pathé heeft problemen doordat ze niet makkelijk kunnen laden en lossen. Het CDA en de VVD dringen er op aan dat het in gunstige zin voor Pathé opgelost wordt. De wethouder vertelt op 19 september een gesprek te hebben met Pathé waarin gezocht wordt naar een oplossing maar hij kan niets garanderen.

Brandveiliger Waarderhaven
De gemeente verhuurt ligplaatsen in de Waarderhaven. De gemeente heeft jarenlang niet gehandhaafd om de brandveiligheid te waarborgen en maakt nu voor 3,5 miljoen een brandveilige nieuwe haven, met boten verder uit elkaar. Op land hebben veel woonboten een tuin met tuinhuis of schuur. Deze moeten door de nieuwe indeling verdwijnen en daarvoor krijgen eigenaren een schadeloosstelling die niet 100% is (de dagwaarde). Daarom vraagt de Actiepartij in een motie om verdubbeling van de schadeloosstelling.
De burgemeester wijst erop dat de brandveiligheid een eigen verantwoordelijkheid is van de woonbooteigenaar maar dat de gemeente niet heeft gehandhaafd. Van de 52 eigenaren hebben 32 de overeenkomst met de gemeente, binnen de termijn, getekend. Dat is (juridisch) te weinig om het project door te voeren en het college zal een alternatief plan bedenken. Tenda Hoffmans vindt het oorspronkelijke collegeplan heel redelijk en baalt ervan dat het nu vastloopt. Zij vraagt zich af of de bewoners er iets mee opschieten zoals het nu verloopt, maar beseft dat het een afweging is die booteigenaren zelf maken.
De burgemeester is blij dat op twee na de gehele raad de motie afwijst en daarmee aangeeft dat er een grens is.