De GroenLinks-fracties van Haarlemmermeer, Haarlem, Heemstede, Bloemendaal, 

Noordwijkerhout en Hillegom stuurden een brief aan de beoogde deelnemers van de adviesgroep Duinpolderweg.

In deze brief benadrukken de GroenLinks-fracties de noodzakelijke onafhankelijkheid van deze adviesgroep met voldoende ruimte voor onderhandelingen. 

De Brief

Geachte beoogd deelnemer in de brede adviesgroep Duinpolderweg,

 

(Uitgangspunt voor de samenstelling:  “de bij het dossier Duinpolderweg betrokken maatschappelijke organisaties en organisaties van bewoners”. Dit zijn:

  • Platform NOG
  • Stichting Spoorvariant NEE!
  • Dorpsraad Zwaanshoek
  • Dorpsraad Beinsdorp
  • Bewoners vertegenwoordiging Hillegom
  • LTO
  • TLN
  • EVO
  • Keukenhof
  • VNO-NCW
  • Vereniging Bedrijfsleven Duin- en Bollenstreek)

 

Via Platform NOG zijn wij op de hoogte gebracht van de wijze waarop het bevoegd gezag (de provincies NH en ZH) invulling wil geven aan de brede adviesgroep Duinpolderweg, waarvan de instelling wordt aanbevolen door dhr. Lokker in de door hem uitgevoerde bestuurlijke verkenning.

Uit het Plan van Aanpak adviesgroep Duinpolderweg (zie bijlage) wordt ons duidelijk dat deze adviesgroep mag meedenken over de keuze uit de nu bekende tracé-varianten tbv de MER-studie. Daarmee wordt de ruimte om met elkaar na te denken over mogelijke oplossingen beperkt tot datgene wat al is voorgekookt door de provincies en waarvan duidelijk is vastgesteld dat er onvoldoende draagvlak voor is. En dat terwijl het doel van de adviesgroep juist is om bij te dragen aan oplossingen met een breed maatschappelijk draagvlak.

Daarnaast lezen we in het rapport van dhr. Lokker o.a. het volgende :

"Deelnemers moeten bereid zijn onorthodoxe ideeën en oplossingsrichtingen nader te verkennen. ......... Een belangrijke eerste stap is dus dat alle betrokken partijen bereid zijn om zonder veel voorwaarden vooraf en met loslating van de eigen ‘geharnaste’ posities, aan één tafel de dialoog met elkaar aan te gaan".

"Daarnaast zijn er bijzondere voorwaarden die belanghebbende partijen stellen om tot overleg te komen. Deze moeten voortkomen uit de wil om er gezamenlijk uit te komen. Het gaat dan om voorwaarden die redelijkerwijs gesteld mogen worden. Over alle voorwaarden moet daarom onderhandeld kunnen worden. Wie vasthoudt aan onredelijke of niet realistische voorwaarden plaatst zichzelf buiten de discussie. Wanneer alle deelnemende partijen het eens zijn over de voorwaarden, kan de dialoog over de inhoudelijke thema’s en onderwerpen beginnen."

"Maak een heldere agenda waarin doel, rol en verantwoordelijkheden van de adviesgroep als eerste aan de orde komen. Inventariseer en bespreek de voorwaarden die partijen stellen om aan de discussie deel te nemen. Verken en bespreek de ruimte om hierover te onderhandelen. Stel met elkaar de spelregels vast over informatievoorziening, communicatie, e.d."

 

Als gezamenlijke GroenLinks fracties in de regio roepen wij u op om bij de vorming/start van de adviesgroep zeker te stellen dat deze een positie en de ruimte krijgt zoals bedoeld in het rapport van de bestuurlijk verkenner en daarmee onderdeel uitmaakt van een zorgvuldig

besluitvormingstraject en bijdraagt aan oplossingen met een breed maatschappelijk draagvlak.

 

Dat betekent dus (verwijzend naar bovenstaande passages uit het rapport van dhr. Lokker) :

 

  • dat alle betrokken partijen (incl. de provincies) bereid zijn om zonder veel voorwaarden vooraf en met loslating van de eigen ‘geharnaste’ posities, aan één tafel de dialoog met elkaar aan te gaan
  • dat er aandacht wordt geschonken aan bijzondere voorwaarden die belanghebbende partijen stellen om tot overleg te komen. Het gaat dan om voorwaarden die redelijkerwijs gesteld mogen worden. Over alle voorwaarden moet daarom onderhandeld kunnen worden. Wie vasthoudt aan onredelijke of niet realistische voorwaarden plaatst zichzelf buiten de discussie.

    NB de vraag hierbij is natuurlijk wat redelijk is en wat onredelijk en wie dat beoordeelt.
  • dat de adviesgroep niet gaat werken onder eenzijdig door de provincie vastgestelde spelregels en voorwaarden, maar dat de voorwaarden die partijen stellen om aan de discussie deel te nemen worden geïnventariseerd en besproken en dat de ruimte om hierover te onderhandelen wordt verkend en besproken.

 

Wij gaan er van uit dat u uw deelname in de adviesgroep zult gebruiken om uw eigen geluid te laten horen om dit te laten meewegen in de uiteindelijke besluitvorming.

 

Met vriendelijke groet,

 

namens de GroenLinks fracties van Haarlemmermeer, Haarlem, Heemstede, Bloemendaal, Noordwijkerhout en Hillegom

Dick van Egmond

Fractievoorzitter GroenLinks Hillegom​