GroenLinks Haarlem en andere partijen hebben voorkomen dat er een proef komt met zogenaamde Mosquito’s. Dat zijn apparaatjes die een hoog frequent bijzonder vervelend geluid uitzenden. Alleen jongeren tussen de 15 en 25 jaar kunnen dit horen en hebben er na een tijdje last van en mijden de plek. De gedachte van B&W was Mosquito’s op te hangen op twee plaatsen waar jongeren heel veel overlast bezorgen; Het Brouwersplein en het kantoor van de gemeente aan de Westergracht. Een grote meerderheid van de gemeenteraad is daartegen.

Andere gemeenten in ons tolerante land melden grote successen met Mosquito’s. Bijvoorbeeld in Rotterdam waar de jeugd in grote getalen op de trap naar een metrostation ging zitten. Dit nieuwste technische snufje aan de veiligheidsboom heeft bezwaren. Zoals het zogenaamde waterbedeffect. Een dekbedachtige term voor wat iedereen kan bedenken: Als je jongeren dwingt niet langer onder de overkapping van een ingang rond te hangen gaan ze ergens anders hangen. Dat is een universele wet die geldt voor spuitende junks, voor grazende ganzen, voor geparkeerde auto’s en voor neergezette fietsen. Ook die kan je wegjagen; afschieten, bekeuren of deporteren met als gevolg dat ergens anders een plek wordt gezocht.

De jongeren die weggejaagd moeten worden zijn heel erg vervelend. Ze maken dingen stuk en zijn onaardig tegen gewone mensen. Het zijn eigenlijk criminele jongeren. Ze vernielden autospiegels, sneden banden door of pleegden inbraken in de buurt. Gelukkig is een deel van deze bende opgepakt. Ze moesten voor straf het Brouwersplein helpen opknappen. Wat zullen hun niet gepakte vriendjes om de hoek gelachen hebben. En maar goed dat de Mosquito’s toen nog niet opgehangen waren, anders was het nog een gemeentelijke marteling geweest ook. Dan had de jaarlijkse fakkeloptocht van Amnesty International volgend jaar over het Brouwersplein kunnen gaan.

Toch blijven omwonenden van het Brouwersplein ‘s avonds en ‘s nachts last hebben. En ook de vernielingen gaan door. Van alles is geprobeerd door politie,omwonenden,jeugdzorg, reclassering, maar echt geholpen heeft het niet.

Nu dan als klap op de vuurpijl de Mosquito, die trouwens ook onschuldige jongeren treft.

Jongeren in een straal van 20/30 meter van de Mosquito zullen weggaan maar het zal niet helpen tegen vandalisme of criminaliteit. Overlast vanaf het Brouwersplein zal overlast worden elders in de Leidsebuurt.

Dit soort technische lapmiddelen dragen alleen maar bij aan de anonimisering van onze stad. Net als het ophangen van camera’s trouwens. Extra ironisch omdat een speerpunt van de gemeente maar ook van het rijk is om meer zoals men dat zo mooi noemt sociale cohesie in de buurten te brengen..

Dat mensen zich weer meer verantwoordelijk gaan voelen voor de kwaliteit van hun omgeving. Dat vernieling, vervuiling en onveiligheid minder worden naarmate er meer sociale controle en culturele samenhang is. Daar moet aan gewerkt worden en dat zal niet zo snel lukken. Het heeft tenslotte ook decennia geduurd voordat het zover was. En als dat dan niet zo snel lukt zijn er wijktoezicht, jeugdwerkers en politie om de overgebleven problemen aan of op te pakken. Mosquito’s om de jeugd van twee plekken weg te houden kosten bij elkaar ongeveer 10000 euro. Veel goedkoper dan voldoende menselijk toezicht. Zelfs als we onze politie zo slecht betalen als nu het geval is. Mosquito’s verhelpen geen sociale problemen en, misschien nog belangrijker, ze dragen niet bij aan de samenleving die we eigenlijk willen.

 

Lukas Mulder