GroenLinks Haarlem vraagt alle mensen met een goed inkomen om 52 euro over te maken naar de Voedselbank of een ander goed doel. De 52 euro is het geld dat iedereen dit najaar krijgt overgemaakt via de energierekening. GroenLinks Haarlem wil dat dit geld ten goede komt aan hen die dit geld het beste kunnen gebruiken. Daarom zullen de raadsleden en het afdelingsbestuur hun 52 euro overmaken aan de voedselbank in Haarlem.

Inmiddels hebben de volgende Haarlemmers hun medewerking aan de actie al toegezegd:

prof. Wiek Röling (ex-stadsarchitect); Jeroen ten Berge (beeldend kunstenaar) George Moorman (stadsdichter); W.H. de Gelder (burgemeester van Bloemendaal); Hannes Kuiper (beeldend kunstenaar); Ali Oass (ex-fractievoorzitter GroenLinks); Karel van Broekhoven (voorzitter bestuur Vrijwilligers Centrale); Ab van der Steur (antiquaar); Lucia Grooff (sportsupport); Christine Peursum (beeldend kunstenaar); Miriam Breed (directeur Kontext).

Zij roepen alle inwoners van Haarlem met een goed inkomen op om dit voorbeeld te volgen. Komende zaterdag 18 november zal GroenLinks op de Grote Markt staan met folders over deze actie. U kunt daar ook uw medewerking toezeggen.

Voor iedereen een euro per week

Via het energiebedrijf ontvangen alle huishoudens in Nederland de komende weken een eenmalig extraatje van 52 euro. Het kabinet Balkende heeft in totaal375 miljoen euro uitgetrokken om iedereen – arm en rijk – dit extraatje van een euro per week uit te keren. GroenLinks vindt dit onterecht: juist de mensen met de laagste inkomens hebben na jaren bezuinigingen recht op een tegemoetkoming.

Daarom vraagt GroenLinks van mensen die de 52 euro prima kunnen missen, hun energiepremie in te leveren. Zodat we de keuzes van het kabinet enigszins kunnen corrigeren.

Inzamelactie voor de voedselbank

De mensen van GroenLinks Haarlem en vele bekende Haarlemmers hebben ervoor gekozen om hun 52 euro over te maken op de Haarlemse voedselbank, omdat zij vinden dat mensen die daarop aangewezen zijn het harder nodig hebben dan zij. Ook zouden mensen het geld kunnen schenken aan een vriend, vriendin of familielid die financieel moeilijk zit. Tot slot zijn er aantal landelijke goed doelen geselecteerd: de voedselbanken, het Jeugdsportfonds, het Nationaal Fonds Ouderenhulp of Stichting Niet Voor Jezelf. Deze organisaties zorgen ervoor dat het geld tereecht komt bij mensen die het echt nodig hebben.

Resultaten

In het land heeft Groenlinks inmiddels al vele duizenden euro’s opgehaald voor deze organisaties. Als het aan GroenLinks Haarlem ligt, wordt dit nog veel meer. Daarom wordt door ons de komende weken, met als start zaterdag 18 november op de Grote markt vanaf 11.30 uur, aandacht gevraagd voor de 52-euro-actie. Op maandag 20 nov., dinsdag 21 nov. en woensdag 22 november staat GroenLinks tijdens de spitsuren bij de in-en uitgangen van het station.

 

Anita de Jong

Meer informatie: Anita de Jong, raadslid GroenLinks Haarlem . tel: 023-5425067