Vanaf 24 december opent GroenLinks Haarlem het meldpunt vuurwerkoverlast. Schade, overlast en gevaarlijke situaties door vuurwerk kunnen gemeld worden op vuurwerkoverlast.nl. Het meldpunt is een initiatief van 20* gemeentelijke en provinciale afdelingen, waaronder GroenLinks Haarlem.

Steeds meer Haarlemmers storen zich aan de toenemende vuurwerkoverlast rond Oud en Nieuw. De overlast wordt vooral veroorzaakt door zeer harde knallen, te vroeg afgestoken vuurwerk en onveilige situaties op straat.

GroenLinks stelt een ‘vuurwerk-meldpunt’ in, omdat zij graag wil weten wat mensen als overlast ervaren, waar en wanneer. Op de website www.vuurwerkoverlast.nl  kunnen mensen hun melding kwijt.

Vorig jaar kwamen op het meldpunt bijna 90.000, waarvan in Haarlem bijna 1000, meldingen binnen. Dat was 10 procent meer dan het jaar daarvoor. De Tweede Kamer besloot de afsteektijd in te korten. Op Oudejaarsdag mag dit jaar pas vanaf 18:00 uur vuurwerk worden afgestoken, dat was 10:00 uur.

Via het meldpunt brengt GroenLinks in kaart of het inkorten van de afsteektijden tot minder overlast leidt. Als er vuurwerkvrije zones zijn ingesteld in gemeenten wil GroenLinks achterhalen of dat goed werkt. Op plekken waar nog veel overlast is, wil GroenLinks gemeenten adviseren om volgend jaar een vuurwerkvrije zone in te stellen.

Jaarlijks zorgt vuurwerk voor miljoenen euro's aan schade en honderden gewonden.

Vuurwerk is geen eeuwenoude traditie.  Pas eind jaren’60 van de vorige eeuw werd het gebruikelijk dat particulieren zelf vuurwerk gingen afsteken. In de laatste jaren is de hoeveelheid en de zwaarte van het vuurwerk dat wordt afgestoken spectaculair gestegen. Dat leidt tot het grote aantal ongelukken, de grote schade en de enorme smogvorming.

Vuurwerk is licht en vrolijk en wordt ingezet om de feestvreugde te verhogen. Er wordt feestelijk “verlichting gecreëerd” in het donker. Vuurwerk heeft echter ook een schaduwkant. Veel mensen, en zeker veel dieren, schrikken telkens wanneer er vuurwerk wordt afgestoken. Bovendien veroorzaakt het maken en afsteken van vuurwerk schade aan het milieu, door zware metalen en gassen. De openbare ruimte raakt vervuild en er kan persoonlijke en materiële schade ontstaan. Er wordt steeds vaker gebruik gemaakt van illegaal vuurwerk wat door experts als ‘bommen’ wordt omschreven.

GL Haarlem zou graag toe willen naar het organiseren van Oud en Nieuw feesten, waarbij het gemeenschapsgevoel weer centraal komt te staan. Hierbij denkt ze aan het op wijkniveau een feestelijk samenkomen organiseren, waarbij ieder in de wijk betrokken kan zijn. Indien gewenst zou het vuurwerk dan centraal bij het begin van het Nieuwe jaar gezamenlijk worden afgestoken, mede door de mensen, die dat heel graag zien.

De website blijft open tot 3 januari 2015. De meldingen worden verwerkt in een rapport dat begin 2015 aan de Tweede Kamer en aan 20 burgemeesters zal worden aangeboden. De uitkomsten voor onze stad worden apart geanalyseerd.

De meldingen worden anoniem verwerkt.

Melders kunnen hun mailadres opgeven om het rapport te ontvangen.