Tijdens de gemeenteraadsvergadering van 3 december werd het na het vrolijke bezoek van Sinterklaas toch nog serieus.
Het bestemmingsplan 023, het grote terrein langs de Schipholweg waar 4 jaar geleden de bestemming Stadskantoor na de verkiezingen werd geschrapt, moest vastgesteld worden.
Er is inmiddels begonnen met de bouw van de nieuwe VMBO-school en verder staan er woningen, kantoren en horeca op het programma.
In de loop van de diverse stadia die het plan heeft doorlopen kwamen bij GroenLinks en andere partijen steeds meer bezwaren naar boven. Al in 2004 maakte GroenLinks bezwaar tegen de massale kaalslag van bomen en struiken langs de Boerhaavelaan. Kaalslag die onverminderd door blijft gaan omdat aan de ontwikkelaar is beloofd dat al het groen verwijderd zal worden en alle sloten gedempt.
GroenLinks maakte via schriftelijke vragen bezwaar tegen het dempen van de Amerikavaart, iets waar later de wijkraden van Schalkwijk zich bij aansloten. B&W wilde daar niets aan veranderen want het is jaren geleden al vastgelegd en goedgekeurd in het zgn Masterplan.
GroenLinks vraagt zich af wat de raad eigenlijk moet goedkeuren als de invulling van het bouwproject op alle belangrijke punten al contractueel is vastgelegd.
Verder heeft de fractie ernstige kritiek op het voortdurend ontbreken van een behoorlijke groentoets in bestemmingplannen. Hierbij dient nauwkeurig aangegeven te worden waar er welk groen verdwijnt en wat er voor terugkomt. Alleen zo krijgt de raad een goede indruk van de balans tussen groen, grijs en rood. De fractie heeft de wethouder nog apart verzocht om een lijst te verstrekken van al de bomen en struiken die in fase B, het oostelijk deel van het plan, zullen worden verwijderd. Ondanks een toezegging is dit niet gebeurd.
Al met al wordt er een veel te massaal complex gebouwd, met vrijwel geen groen, een gedempte Amerikavaart zodat er nog meer gebouwd kan worden en met alleen de belofte dat de verwachte verkeerstoename bij de kruispunten zal worden opgelost.
Ook coalitiegenoot VVD stemde tegen het plan, evenals het CDA en de Christenunie/SGP.
De SP had aangekondigd verdeeld te stemmen, maar toen bleek dat het bestemmingsplan dan geen meerderheid zou krijgen, maakte de SP een draai en waren de 5 overgebleven SP-ers ineens toch allemaal voor.
Lukas Mulder