Dat bijstandsfraude besteden en bestraft moet worden, daar waren alle partijen het over eens. De discussie ging in de gemeenteraadsvergadering van 17 januari veel meer over de vraag of een anonieme tip aanleiding mag zijn voor een nader onderzoek naar fraude. GroenLinks en met haar de SP, Actielijst, D66 en Partij Spaarnestad vonden van niet.

De acceptatie van anonieme tips geeft aanleiding tot wantrouwen en zijn slecht voor sociale verbanden in wijken en buurten. Het al oude kinderversje “klikspaan, eierspaan je mag niet door mijn straatje gaan” illustreert dit prachtig.

Hoe zorgvuldig er ook omgegaan wordt met dergelijke tips, er blijft altijd het risico dat iemand moedwillig een ander schade wil berokkenen door niet op waarheid beruste geruchten de wereld in te helpen. Alleen al dat risico was voor GroenLinks voldoende om tegen de nota “Hoogwaardig Handhaven” te stemmen. De andere bovengenoemde partijen stemden echter voor de nota met de aantekening dat zij tegen anonieme tips waren. Omdat echter de meerderheid van de raad voor de nota stemde zal deze worden uitgevoerd, inclusief het accepteren van anonieme tips. Helaas!

 

Anita de Jong