De vegetarische kerstomaattaartjes die GroenLinks Haarlem zaterdag 20 december gratis aanbood aan voorbijgangers, waren zo lekker, dat ze na ruim een uur alweer op waren. Gelukkig waren er nog voldoende recepten om uit te reiken, zodat mensen de taartjes zelf nog thuis kunnen maken.

Een paar leden van het GroenLinks bestuur hebben zaterdagochtend en -middag vegetarische kerstomattaartjes uitgedeeld in de Grote Houtstraat. GroenLinks probeerde met deze actie aandacht te vragen voor de voordelen van het vegetarische eten, ook voor het milieu. Het consumeren van vlees veroorzaakt dierenleed en klimaatverandering. Het consumeren van hooguit een liter melk  per week, maximaal 4 avonden per week vlees (het liefst minder) en veel minder alcohol, snoep en chocolade is al genoeg om een dramatische klimaatverandering tegen te gaan. De taartjes waren niet alleen "verstandig", maar vooral ook heel erg lekker. Kok Floor Tempelaars, die in het bestuur van GroenLinks Haarlem zit, had het druk met het prepareren van de kerstomaattaartjes met de crème fraîche met pesto. Wegens de smakelijke taartjes was de vegetarische actie eerder afgelopen, dan de bedoeling was.

Hierbij het recept voor de uitgereikte taartjes, zodat iedereen die deze bliksemactie gemist heeft, alsnog de sfeer kan proeven:

Kerstomaattaartjes met pestocrème

Voorgerecht, voor 4 personen
Bereiding 10 minuten
Oven 20 minuten

Ingredienten:
2 el. Olijfolie
1 fijngesneden ui
375 gr. Kerstomaatjes
2 teentjes knoflook, geplet
3 el. Tapenade van zongedroogde tomaten
325 gr. Bladerdeeg
1 losgeklopt ei
150 gr. Crème fraîche
2 el. Pesto
peper en zout
basilicum om te garneren

Bereiding:

Bak de ui in de olijfolie gedurende 5 minuten. Snij de helft van de tomaatjes in tweeën. Haal de pan van het vuur, voeg de knoflook en de tapenade toe en roer de tomaatjes door het mengsel. Snij van het bladerdeeg rondjes van 12 cm doorsnede, sprenkel wat water eroverheen en leg ze op een licht ingevette bakplaat. Snij een ondiepe cirkel op een centimert afstand van de rand van elk rondje (dit wordt later omgevouwen to wand Smeer het ei over de snee. Smeer het tomatenmengsel in het midden van de bladerdeegrondjes maar kijk uit dat het niet in de snee komt. Bak de taartjes in een voorverwarmde oven op 220 graden Celsius of op stand 7 voor een gasoven gedurende 5 minuten, totdat het bladerdeeg gerezen is. In de tussentijd mengt u de crème fraîche, pesto, peperper en zout. Serveer dit mengsel bij de taartjes en versier ze met basilicum.