De wethouder gaf tijdens de behandeling in de commissie Beheer-vergadering aan dat de uitvoeringsprogramma’s nog vastgesteld worden. Daar ligt wat GroenLinks betreft een uitgelezen kans om de ‘nieuwe bestuursstijl’ toe te passen. Die bestaat ondermeer uit het meer en actiever betrekken van Haarlemmers. Immers de doelstellingen vallen niet te bereiken zonder de samenwerking met de stad. Dus waarom dan niet in samenspraak formuleren wat we gaan doen in Haarlem en hoe we dat gaan doen.
- We roepen op tot vroegtijdiger en intensiever samenwerking met de betrokken en duurzaamheids organisaties in Haarlem bij het opstellen en evalueren van de uitvoeringsprogramma’s. Dat betekent wat GroenLinks betreft: deze ‘stakeholders’ op jaarbasis uit nodigen voor een tussenevaluatie.
- Daarnaast is het volgens GroenLinks ontzettend belangrijk te weten hoe de voortgang loopt. Wat gaat goed wat gaat niet goed. Helemaal bij een programma dat tot 2019 loopt. Tussentijds monitoren om bij te sturen is essentieel. Wij zien dat nu nog onvoldoende terug. Daarom hebben wij een voorstel voor de wethouder.
De organisatie FairBusiness heeft de lokale duurzaamheidsmonitor ontwikkeld. Deze brengt in kaart en houdt in de gaten wat de ontwikkelingen zijn op meerdere fronten. Deze organisatie is op zoek naar een pilotgemeente, dat zou een goede kans zijn voor Haarlem om hieraan mee te doen en veel profijt van te hebben.
De wethouder bleek bereid om de verzoeken van GroenLinks op te pakken en in te zetten bij de uitwerking van de uitvoeringsprogramma’s. Hiermee is GroenLinks voorlopig gerustgesteld en houdt de vinger aan de pols van de voortgang van dit onderwerp.
Daphne Huysse + Robbert Berkhout