In Haarlem staan volgens een schatting in 2010 ongeveer 58.000 bomen. 54073 van die bomen worden door de hoofdafdeling Gebieds Ontwikkeling/Beheer (G.O.B.) beheerd. Omtrent die ‘overige’ ± 4.000 bomen is geen informatie te krijgen. GroenLinks vraagt het College, via schriftelijke vragen, of - en hoe die bomen beheerd worden en of het college die bomen zo snel mogelijk gaat inventariseren zodat die bomen voortaan gewoon meetellen. Het ‘Bomenbeleidsplan’ gaat uit van het behouden en versterken van de (hoofd) bomenstructuur, verbeteren van groeiomstandigheden van bomen in straat, plantsoen en parken en behoud van monumentale bomen. Het Bomenbeleidsplan dient als basis voor de groenparagrafen van gebiedsvisies en bestemmingsplannen. Maar hoe moet het Bomenbeleidsplan worden uitgevoerd als er ongeveer 4.000 bomen niet meetellen en niet bekend zijn? Zijn er bij die ‘ onbekende ‘ bomen ook monumentale bomen? Vraagt GroenLinks aan het College.

Van de bomen die onder het beheer van afdeling G.O.B vallen is de leeftijd, boomsoort, standplaats en plantjaar bekend. Van de overige bomen kennelijk niet.

De gemeente heeft als boomeigenaar/beheerder wettelijk zorgplicht o.a. met het oog op veiligheid. Dat vereist vastleggingen van controles, inspecties, onderzoek en beheer van bomen.

Van de 54073 GOB-bomen worden boomspiegels schoongehouden, wordt water gegeven, wordt herplant gepleegd , 1 maal per vier jaar gesnoeid, schade herstelt die aan bomen wordt aangebracht door auto’s of werktuigen, op ziekte gecontroleerd en ziekte bestreden. Maar hoe gebeurt dat bij de overige bomen?



De ‘Bomenbalans’ geeft inzicht in hoeverre het aantal gekapte gemeentebomen in evenwicht is met het aantal geplante bomen. In principe wordt altijd een herplantplicht opgelegd. Er zit weliswaar enige tijd tussen kap en herplant, maar per jaar kan worden bekeken wat het saldo is tussen gekapte en aangeplante bomen. Voor de 54073 bomen die beheerd worden door afdeling G.O.B. is de ‘Bomenbalans’ exact bekend. Voor de overige ± 4.000 bomen niet.



GroenLinks raadslid Daphne Huysse:“Bomen en natuur zijn belangrijk voor het welzijn van mens en dier. Bomen hebben een financiële waarde; er wordt gerekend met c.a. € 1.000,- per cm diameter. Dan moet je als gemeente toch weten waar dat kostbare levende goed staat en het onderhouden. Het College zou die ‘ongeregistreerde bomen’ zo snel mogelijk moeten inventariseren en daarvoor een beheerplan moeten opstellen.”

----------------------------------------------------------------------------



Aan College van Burgemeester en Wethouders

Haarlem, 17 december 2013



Schriftelijke vragen ex Artikel 38 over de bomen van de gemeente Haarlem.



Bomen vertegenwoordigen niet alleen een intrinsieke waarde, maar ook een financiële waarde, kortom is ook een kapitaalgoed van de gemeente Haarlem en haar inwoners. 

In het bomenbeleidsplan in 2010 werd geschat dat er in totaal ca 60.000 bomen in Haarlem staan.

Navraag bij de gemeentelijke organisatie leidt tot het inzicht dat de afdeling GOB verantwoordelijk is voor het beheer van een deel van de bomen. De afdeling OGV heeft ons het volgende overzicht van aantallen bomen gegeven.

2010    54316

2011    54178

2012    54339

2013    54073



Deze bomen zijn door GOB geïnventariseerd en in kaart gebracht en worden door deze afdeling beheerd, verzorgd en gemonitord.



Het blijkt dat bomen op terreinen van vastgoed en SRO niet onder verantwoordelijkheid van GOB vallen en niet zijn opgenomen bij bovengenoemde lijst met aantallen bomen. Navraag naar dit areaal en aantal bomen leidt tot de conclusie dat er geen informatie beschikbaar is over de bomen op deze terreinen. Dat verbaast ons. We hebben daarom de volgende vragen:



1)    Bent u het met GroenLinks eens dat alle bomen, die zich o.a. in de openbare ruimte en op gemeentelijk grondgebied bevinden, vallen onder het bomenbeleid?

2)    Hoeveel bomen bevinden zich in het areaal dat onder beheer van vastgoed, SRO en eventuele andere afdelingen (die buiten beheer van GOB) vallen?

3)    Hoe worden deze bomen beheerd en verzorgd ?

4)    Heeft u er een verklaring voor waarom deze informatie niet bekend is bij de afdeling GOB, die zorgt voor het Groen en de bomen in Haarlem?

5)    Bent u het met GroenLinks eens dat het vreemd is dat er geen informatie te vinden is binnen de gemeente (en dus kapitaalgoed van onze stad)?

6)    Bent u het met GroenLinks eens dat een voorwaarde voor het toepassen van het Bomenbeleidsplan is, dat er ook informatie bekend moet zijn over de niet door GOB beheerde bomen bij de gemeentelijke organisatie ? Zo niet, waarom niet ? Zo ja, waarom gebeurt dat nu niet?

7)    Als er geen informatie beschikbaar is over de aanwezige bomen op terreinen van Vastgoed en SRO, hoe kan dan worden vastgesteld of daar zich bv. ‘monumentale’ bomen bevinden?

8)    Bent u het met ons eens, dat zo spoedig mogelijk, voor de komende kadernota, een inventarisatie moet plaatsvinden en een beheerplan moet worden opgesteld voor de bomen die zich op de genoemde terreinen bevinden ?



We horen graag uw reactie.

Met hartelijke groet,

Namens GroenLinks Haarlem / Daphne Huysse