9 maanden sleept de coronacrisis zich inmiddels voort en een einde lijkt nog niet in zicht. Het is daarmee een dramatisch jaar voor veel ondernemers in onze stad. Om de gevolgen van de crisis zoveel mogelijk te beperken is door het college een actieplan detailhandel en horeca opgesteld. Dit is samen met detailhandel, horeca, vastgoedeigenaren en overige partijen gedaan. Er zijn in totaal 76 acties opgesteld. Het actieplan richt zich op de winkelgebieden in de Binnenstad, Generaal Cronjéstraat, Amsterdamstraat, Marsmanplein, Westergracht, Zijlweg, Centrum Schalkwijk en het Prinses Beatrixplein.

 GroenLinks vindt het goed dat er een actieplan is opgesteld. Een groot aantal concrete acties om direct mee aan de slag te gaan. Er is ook geen tijd te verliezen. Er ontstaan in de coronacrisis grote verschillen tussen verschillende bedrijven en branches. Pakketbezorgers draaien overuren, terwijl de Haarlemse natte horeca al weken dicht is.

 Ook is GroenLinks blij dat het college aan de slag gaat met een bredere visie op de binnenstad om zo de binnenstad vitaal te houden en leegstand tegen te gaan. Hierbij vindt GroenLinks dat er goed gekeken moet worden waar er ook wonen op de begane grond mogelijk is. Tot nu toe bevindt zich in bijna elke winkelstraat van Haarlem op de begane grond ofwel winkels, ofwel horeca, terwijl juist ook wonen hier goed mogelijk is. De wethouder heeft toegezegd dit mee te nemen in de visie.

Nb. Dit onderwerp is 3 december in de commissie behandeld. Over aanvullende maatregelen (harde lockdown) was toen nog niets bekend.