Foto en Plattegrond kavel :rood woningen en bruin parkeren Geel is de school en reeds gerealiseerd.

Het eerste aardgasloze nieuwbouwproject van Haarlem wordt DSK2. GroenLinks Haarlem ziet daarmee haar motie van begin dit jaar uitgevoerd.

 

Met de voorgenomen verkoop van het DSK2 Kavel aan het van Zeggelenplein in Haarlem Oost, gaat een grote wens van GroenLinksHaarlem in vervulling: De realisatie van de eerste aardgasloze woningen in Haarlem.

GroenLinks Haarlem raadslid Robbert Berkhout: “ Dit is een geweldige stap. We pleitten er al langere tijd voor om nieuwbouwwoningen in Haarlem toekomstbestendig en dus aardgasloos te gaan bouwen en hebben hier begin dit jaar zelfs een motie over ingediend. Het is mooi om te zien dat het nu ook echt gaat gebeuren. We wisten dat het kan, we weten dat het moet, het is ontzettend mooi dat het nu ook gebeurt!”.

Op het desbetreffende kavel zullen 13 duurzame grondgebonden woningen gebouwd gaan worden. Voor hun verwarming zullen deze woningen gekoppeld worden aan een zogenaamde WKO-installatie. Dit staat voor Warmte Koude Opslag en is een duurzame methode om energie in de vorm van warmte of koude in de bodem op te slaan. Er is al eerder een WarmteKoudeOpslag in de Martin Luther King-school gerealiseerd. De woningen worden verder ‘all electric’ en daarmee gasloos. Hierdoor wordt voldaan aan de raadsbreed  aangenomen motie ‘gasloos bouwen’.

Wat GroenLinks betreft zet Haarlem hiermee een forse stap in de goede richting als het gaat om de zogenaamde energietransitie. We zullen de komende jaren afscheid gaan nemen van fossiele brandstoffen zoals aardgas.

Overigens is het feit dat de aanbesteding is gewonnen door de projectontwikkelaar die het hoogst scoort op duurzaamheid uniek. Niet eerder was duurzaamheid bepalender dan prijs bij een aanbestedingsprocedure. En dat is goed nieuws gezien de forse woningbouwopgave in Haarlem de komende jaren.

De bouw van de woningen aan het van Zeggelenplein start naar verwachting op 1 januari 2018 en is 1 augustus 2018 afgerond.