Dit zijn de krantenkoppen die we als GroenLinks graag zien. Onze stad die inziet dat we nu vooruit moeten. Die investeert in energiebesparing, initiatieven van onderop, betere fietsvoorzieningen en in een groene stad. Dat is de uitkomst van de coalitie-onderhandelingen begin dit jaar! En dat zeggen we niet zonder trots.

Dit is onder andere waarom wij de coalitie in zijn gegaan. Willen we die Klimaatneutrale stad worden in 2030 dan moet er ook echt actie ondernomen worden. Deze coalitie laat met deze investeringen zien dat het niet slechts bij woorden blijft.. We zullen van 2015 tot en met 2018 jaarlijks een half miljoen investeren in nieuwe projecten op het gebied van duurzaamheid, fietsen en groen.

Want we willen niet alleen een Klimaatneutrale stad worden in 2030 maar ook de Fietsstad van Nederland. Haarlemmers die in Amsterdam werken hebben er straks een snelweg bij. Een fietssnelweg wel te verstaan.

Spaarne Energie

 

Haarlem gaat de komende jaren voortvarend aan de slag met Spaarne Energie. Dit lokale energie-samenwerkingsverband gaat onder andere starten met een warmte-koude opslag voor 4000 woningen in Schalkwijk. Ook zal in de Waarderpolder gebruik gemaakt gaan worden van bodemenergie.

 

Naast deze grote projecten zal ook worden geïnvesteerd in meer e-laadpalen. En zelfs een snellaadstation voor elektrische autos in de Cronjé parkeergarage.

Groen

Haarlem bleek recentelijk van de 30 grootste gemeenten het minste aantal vierkante meters groen te hebben. Hoewel we al langer weten dat we een versteende stad zijn is die constatering toch eentje om van te schrikken. De komende jaren zal dan ook geïnvesteerd worden in het vergroenen van schoolpleinen. En parkeergarage De Kamp krijgt een echte groene muur.

Initiatieven van onderop.

Zoals jullie weten heeft GroenLinks veel vertrouwen in de krachten van onderop. De doe-het-zelvers. Deze initiatieven hebben vaak helemaal niet heel veel geld nodig maar wel even dat steuntje in de rug. En dat gebeurd nu! Dus dit is niet alleen een signaal dat we op de goede weg zitten maar ook vooral een oproep aan initiatiefnemers. De gemeente stelt geld beschikbaar. We willen en gaan het meer samen doen.

Heb je interesse of vragen hieromtrent, dan kan je altijd met ons contact opnemen!

Door middel van steun aan de wijkinitiatieven  die een circulaire economie nastreven zoals repaircafes maar ook door een flinke steun in de rug voor Platform Haarlem Groener om nu echt door te pakken met stadslandbouw gaan we in Haarlem de komende jaren voortvarend aan de slag. Platform Haarlem Groener organiseert overigens een netwerkbijeenkomst op dinsdag 11 november in het Stadhuis. (Zie apart bericht).

Het mooie is ook dat de gemeenteraad zelf enige ruimte heeft om initiatieven aan te dragen. GroenLinks gaat hier uiteraard gebruik van maken en houdt jullie dan ook op de hoogte!

 De projecten staan vermeld op de site van de Groene Mug .

 

(Robbert Berkhout)