EchtscheidingsHotel

Haarlem krijgt echtscheidingshotel

Haarlem krijgt als eerste gemeente in Nederland een echt scheidingshotel. Of een echtscheidingshotel, dat kan ook. In de Ruyghaverstraat, naast het Patronaat, komt een appartementengebouw met daarin 18 appartementen die speciaal bedoeld zijn voor mensen die in een echtscheidingssituatie zitten. Die aan het scheiden zijn dus, of net zijn gescheiden.

Het idee komt van GroenLinks raadslid Ziggy Klazes. In haar omgeving ontmoet zij veel mensen, mannen en vrouwen, die door hun scheiding een acuut probleem hebben op het gebied van woonruimte.

'Echtscheiding is geen reden voor een urgentieverklaring en het is tegenwoordig heel lastig om als alleenstaande een hypotheek te krijgen, zeker als je een bescheiden inkomen hebt. Veel stellen die eigenlijk uit elkaar zouden willen, blijven noodgedwongen onder een dak wonen wat vaak leidt tot onrust wat een negatieve uitwerking heeft op de kinderen in het gezin en de kans op een nare scheiding of vechtscheiding vergroot', aldus Klazes.

Er was volgens Klazes behoefte aan tijdelijke, betaalbare woonruimte voor deze doelgroep. Uit de reacties van echtscheidings mediators blijkt ook dat die behoefte er is. Uit een peiling onder hen blijkt dat 1 op de 4 mensen in een echtscheidingssituatie, behoefte zou hebben aan tijdelijke woonruimte om in alle rust hun situatie op orde te krijgen.

De huren liggen voor de helft van de appartementen onder de liberalisatiegrens waardoor een beroep gedaan kan worden op huursubsidie. De huur van andere appartementen varieert van 1000 tot 1500 euro. De eerste paal voor het echtscheidingshotel, dat NexT zal gaan heten is inmiddels geslagen. Verwacht wordt dat de eerste appartementen in het laatste kwartaal van 2018 al betrokken kunnen worden.