Tijdens de begrotingsbehandeling heeft burgemeester Wienen als portefeuillehouder veiligheid, woensdag 8 november, toegezegd; nog dit jaar een proef te starten met een 'Alternatieve' vuurwerkvrije zone op een aantal punten in Haarlem. De burgemeester stelde dat er een duidelijke maatschappelijke discussie over dit onderwerp plaatsvindt en dat het vuurwerk zwaarder wordt en de overlast toeneemt.
De burgemeester deed de toezegging inzake de proef nadat GroenLinks, maandag, had verzocht om een dergelijke proef naar voorbeeld van Tilburg. De burgemeester wil inderdaad zoals in Tilburg op een ludieke manier vragen om op bepaalde locaties geen vuurwerk af te steken.

Het afsteken van vuurwerk door particulieren wordt, ook in Haarlem, steeds vaker als hinderlijk en onveilig ervaren. Daarom pleit GroenLinks Haarlem al geruime tijd voor het beperken van de mogelijkheden en vooral locaties waar vuurwerk afgestoken mag worden.Uit onderzoek is gebleken dat de methode die wordt toegepast in Tilburg succesvol is.

Deze methode bestaat uit het plaatsen van borden waarop, met een speelse maar duidelijke tekst, wordt verzocht om geen vuurwerk af te steken rond kwetsbare zones zoals dierenopvangcentra, kinderboerderijen en plaatsen waar veel ouderen wonen. Deze methode heeft geleid tot beduidend minder overlast op die locaties.

In 2013 diende GroenLinks al een initiatiefvoorstel in genaamd: “Oud en Nieuw; weer een feest voor iedereen.. !” Daarin werd voorgesteld te stimuleren dat in stadsdelen een centraal vuurwerkfeest wordt georganiseerd. Het voorstel kreeg echter onvoldoende steun in de gemeenteraad. De oproep dit jaar tot ‘alleen een vuurwerkshow rond de jaarwisseling’ van Mr. Pieter van Vollenhove heeft in Haarlem niet tot een beleidswijziging geleid.

GroenLinks heeft begrip voor het feestelijke gevoel en de traditie om het Oud en Nieuw gezamenlijk te vieren. Maar er is een keerzijde.
Al jaren organiseert GroenLinks een ‘meldpunt vuurwerkoverlast’. In de meldingen zijn schrijnende verhalen te lezen over de angst die veel mensen en dieren beleven in een lange periode vóór en ook na de jaarwisseling; in de periodes dat vuurwerk afsteken verboden is. Illegaal vuurwerk kan zeer harde knallen en ook schade veroorzaken. Rond de jaarwisseling 2015/2016 waren er landelijk bijna 90.000 overlastmeldingen. Uit Haarlem waren er 1318 klachten over vuurwerkoverlast. Er is een stijgende trend, rondom jaarwisseling 2012/2013 waren er uit Haarlem 889 overlastmeldingen.