In ‘Manifest MVI’ staan vernieuwde ambities voor de inkoop van producten, diensten en werken.

8 December ondertekende wethouder Cora-Yfke Sikkema samen met 61 andere vertegenwoordigers van overheden het Manifest Maatschappelijk Verantwoord Inkopen.

Per jaar kopen overheden gezamenlijk voor ruim 60 miljard euro in. Door deze inkopen maatschappelijk verantwoord in te zetten, wordt de markt geprikkeld tot het leveren van een maatschappelijk verantwoord aanbod. De eisen variëren van effecten die de producten en diensten hebben op het milieu tot aan arbeidsomstandigheden in de fabrieken waar de producten worden gemaakt.

Delen van kennis

Wat houdt het ondertekenen van het Manifest MVI voor Haarlem in? Haarlem stelt binnen een half jaar een actieplan MVI op. Ook doet Haarlem mee aan de landelijke monitor en benchmark voor MVI. Bij de inkoop van producten, diensten en werken is bij de gemeente Haarlem duurzaamheid al langere tijd een belangrijke factor. Binnen Maatschappelijk Verantwoord Inkopen past ook circulair inkopen, daar legt de gemeente ook al de nadruk op. De focus bij circulair inkopen ligt op waardebehoud van producten en materialen. De gemeente Haarlem is bezig om in het aanbestedingsbeleid circulariteit in te passen, waarbij het wel moet passen binnen de aanbestedingsregels. Dit is een relatief nieuw terrein en daarom is het delen van kennis via dit Manifest belangrijk.

 

Duurzaam inkopen al lang hoog op de agenda

Bij veel Haarlemse aanbestedingen is MVI meegenomen in gunningscriteria. Zo wordt er fairtrade koffie geschonken uit koffieautomaten met energielabel A in de kantoren van de gemeente.  De onlangs aangeschafte printers zijn energiezuinig. En bij de vervanging van de openbare verlichting worden energiezuinige LED lampen toegepast.



Einddoel 100% circulair

Het manifest is een volgende fase naar volledig duurzaam inkopen. Om dit uiteindelijk te bereiken lopen er al veel initiatieven vanuit de rijksoverheid. Voor de vergroening van energie en vermindering van de uitstoot van broeikasgassen is eerder het Energieakkoord gesloten. Om de druk op de schaarser wordende grondstoffen te verminderen, heeft het kabinet afgelopen najaar plannen voor een circulaire economie gepresenteerd met het einddoel in 2050 100% gerecyclede grondstoffen te gebruiken.