GroenLinks, CDA, ChristenUnie en PvdA hebben bij de behandeling van de RES gevraagd om de adviezen van de Natuur en Milieufederatie te onderzoeken en daarna te implementeren in de RES. Op die manier willen de partijen de natuur de juiste plek geven in het proces.
Bedenker van de motie Melissa Oosterbroek wil dat er met de RES integraal rekening wordt gehouden met de biodiversiteit. Daar hoort bijvoorbeeld, het vernatten van veenweides, tegelijkertijd met het plaatsen van zonneweides, bij. In het land zijn voorbeelden van projecten waar bewoners blij zijn met de komst van een natuurrijke zonneweide met zonnepanelen in plaats van een kaal grasveld maar dan moet de RES deze ontwikkeling, waar veel draagvlak voor is, wel op de juiste manier faciliteren.
De motie vraagt ook om natuurrijke windmolens; hiermee willen de partijen dat er met de ontwikkelaar kan worden afgesproken om de molens stil te zetten wanneer er een vogeltrek is van bijzondere vleermuizen of weidevogels. Ook kan één wiek van de windmolen zwart worden geverfd zodat meer vogels om de windmolens heen vliegen. Er zijn nog meer voorbeelden van dit soort natuurvriendelijke maatregelen en de partijen vinden dat het aan de organisatie van de RES is om die maatregelen te onderzoeken zodat gemeentes deze makkelijk kunnen toepassen in de vergunningverlening.