De Haarlemse klimaatcoalitie* presenteert de eerste gemeentelijke stemwijzer die helemaal gaat over klimaat en duurzaamheid.

Wie zijn stem wil uitbrengen op een groene partij, die echt iets voor het klimaat gedaan heeft in Haarlem kan aan de hand van 22 stellingen zien welke partij de beste prestatie heeft geleverd.

De stemwijzer is te vinden op https://haarlem.kiesklimaat.nl

Gebaseerd op Stemgedrag

De stellingen zijn niet gebaseerd op de verkiezingsprogramma’s maar op het stemgedrag van de partijen in de gemeenteraad.

De kiezer bepaalt in deze kieswijzer wat goed is voor het klimaat. Bij elke stelling kan men aangeven of deze positief, neutraal of negatief is voor het klimaat. Ook kan men aangeven of men een stelling erg belangrijk vindt, dan gaat hij dubbel tellen in de einduitslag.

Uit de stemwijzer komt niet één partij bij voorbaat als beste naar boven. Dat hangt namelijk af van de keuzes die men maakt. Er is bijvoorbeeld een stelling over de Formule 1. Wie deze positief vindt voor het klimaat zal een andere uitslag krijgen dan wie deze negatief vindt.

De Haarlemse klimaatcoalitie heeft alle moties bekeken die in de afgelopen 4 jaar zijn ingediend. Dat zijn er honderden. Daaruit hebben ze die moties gekozen die effect hebben op duurzaamheid, ecologie of klimaat. Dat zijn er zo’n 50. Die hebben ze samengevoegd tot 22 stellingen, welke de kiezer te zien krijgt in de stemwijzer.
 

Klimaatcoalitie

*De Haarlemse Klimaatcoalitie is een samenwerkingsverband tussen lokale afdelingen van Extinction Rebellion, Milieudefensie, Grootouders voor het Klimaat en FNV en daarnaast Stichting Stedenband Haarlem-Mutare en IVN-Zuid Kennemerland.

 

https://haarlem105.nl/de-allereerste-groene-kieswijzer-in-haarlem/

Grootouders KlimaatMars 6-11-21