Voorzitter, voor ik in het concept evenementenbeleid duik, wil ik eerst graag stilstaan bij het belang van evenementen en festivals voor onze stad. Voor mij gaat dat veel verder dan alleen wat drinken, muziek en wellicht een baraatje weghappen. Het zijn die momenten, ik geef een voorbeeld: je staat in de hout, laaghangend zonnetje, drankje erbij, je favoriete band speelt, het laatste nummer wordt ingezet, je bent met al je vrienden e de vibe is goed, het zijn voor mij die momenten, dat je ook even zo'n rilling over je rug voelt, het zijn precies die momenten van verbinding, de verrassingen waar je tegenaan loopt, samen iets beleven met een grotere groep, die evenementen zo ontzettend belangrijk maken. Als ik het een soort van religieuze ervaring ga noemen wordt het wellicht iets te spiritueel,  maar het komt wel in de buurt.

Dat gezegd hebbende, het college legt in dit concept een drietal ambities neer:

  1. regeldruk terugbrengen,
  2. leefbaarheid in een duurzame stad en
  3. een nieuw subsidiekader.

Goed om te lezen dat het college wil inzetten op het 1e punt terugbrengen van regeldruk. We horen met grote regelmaat uit de stad terug van organisatoren dat het vergunningproces nu te stroperig gaat. Dus goed dat het aanmeldproces makkelijker wordt, maar dat moet niet bij een ambitie blijven. We lezen namelijk nog niet hoe het college dat gaat doen, we verwachten dat het college hier echt werk van gaat maken.

Dan punt 2, duurzaamheid. GroenLinks heeft de motie 'Het is pas echt feest, als het een duurzaam evenement is geweest' natuurlijk mede ingediend met D66 bij de startnotitie en goed om te lezen dat dit thema als centrale ambitie terugkomt in de vorm van de duurzaamheidsladder. Wel nog een aantal vragen rond dit thema:

Haarlem heeft een duurzaam reclamebeleid en in dat licht lijkt het GroenLinks heel raar als er dan wel sponsoren bij evenementen kunnen aanhaken die inherent niet duurzaam zijn. Vraag of we ons beleid kunnen doortrekken in sponsoren van evenementen.

Elk evenement nemen we mee met de duurzaamheidsladder en dient stapjes te zetten op weg naar een kleinere voetafdruk. En dan vraagt mijn fractie zich wel hardop af hoe haalbaar dat is voor het bloemencorso. Tot nu toe is ongeveer 1% van de bollenteelt zonder gif en daar worden maar zeer beperkt stapjes gezet. Hoe realistisch acht het college dat het bloemencorso mee kan in verduurzaming, want zo niet dan vragen we ons wel zeer af waarom we daar bijna 1,5 ton voor zouden uitgeven.

Wat betreft punt 3, het nieuwe beoordelingskader ga ik in op twee punten. Op dit moment zijn wij niet overtuigd van de noodzaak van een externe adviescommissie die gaat bepalen wie er subsidie krijgt en we vragen het college ons hier echt beter in mee te nemen want we zien de argumentatie niet terug.

Daarbij een laatste opmerking over punt 4 van het beoordelingskader, wij verwachten allereerst dat evenementen niet alleen aandacht besteden aan toegankelijkheid en sociale veiligheid, maar echt borgen dat het ook een toegankelijk veilig evenement wordt (Kijk dus nog eens goed naar Gent). Ook zouden we het college willen vragen dat subsidieaanvragers niet alleen reflecteren in een aanvraag op de sociale thema's van de duurzaamheidsladder, maar ook juist op de ecologische.