Haarlem kijkt aan tegen een bezuinigingsopdracht, die ook de gelegenheid biedt om de bestaande voorzieningen tegen het licht te houden. Met het gegeven van de sterk stijgende kosten van de WMO*, begrijpt de raad, dat het noodzakelijk is dat het college zoekt naar een nog efficiënter systeem, zodat de mensen die zorg nodig hebben die ook blijven krijgen.
*(De WMO=Wet maatschappelijke ondersteuning regelt dat mensen met een beperking de voorzieningen, hulp en ondersteuning krijgen die ze nodig hebben. Het kan gaan om ouderen, gehandicapten of mensen met psychische problemen.)
GroenLinks is voorstander van vernieuwing, zeker als het verbetering brengt. GroenLinks vindt het een goede zaak om, in onze sterk geïndividualiseerde samenleving, te werken aan een socialer systeem met onderlinge zorgzaamheid waarbij zelfredzaamheid het uitgangspunt is. Het college stelt voor dat de gemeente werkt aan een infrastructuur die het sociale netwerk versterkt om zodoende een ‘civil society’ te bereiken.
Dat plan heet Hof 2.0 en is geïnspireerd door het aloude hofje - symbool van het sociale gezicht van Haarlem - en bron van de Haarlemse traditie van onderlinge zorgzaamheid en zelfredzaamheid. De term 2.0 duidt op de verbeterde/vernieuwde versie van het hofjes idee.
In dit verband is ook het project ‘Buuv’ gestart als experiment, waarbij mensen worden gestimuleerd om elkaar op allerlei manieren te helpen. Kleine klusjes kan ieder zich aanmelden. De gedachte is, dat ieder wat kan om een ander te helpen. Dit experiment moet nog worden geëvalueerd om te beoordelen of dit een bijdrage kan leveren aan het gedachtegoed van Hof 2.0.
Sinds een paar jaar is de kantelinggedachte doorgevoerd, waarbij de klant centraal staat. Daarbij blijft het uitgangspunt van Hof 2.0 dat kwetsbare mensen kunnen blijven rekenen op verantwoorde hulp en zorg. Een goede indicatiestelling is daarom essentieel. GroenLinks vraagt garanties dat de mensen, die echt professionele zorghulp nodig hebben, die ook krijgen.
Bijvoorbeeld in hof 2.0 kunnen in de praktijkwerkplaats mensen met een WWB-uitkering aan vrijwilligersfuncties worden gekoppeld. Het is van belang dat deze mensen ook de motivatie hebben om die dingen te doen die van hen gevraagd worden. Het blijft uiteraard werken met mensen en daar moet je toe in staat zijn en dat ook willen doen.
Uiteraard is voor GroenLinks maatwerk voor bijvoorbeeld vervoer heel belangrijk, Collectief Vraagafhankelijk Vervoer is niet voor iedereen geschikt, de keuzevrijheid staat er in onze ogen ook voor dat mensen met een beperking toch mee kunnen blijven doen. Ook hier is maatwerk dus van groot belang.
Ook vinden wij het belangrijk dat de verruimende maatregelen zoals de verordening voorzieningen maatschappelijke ondersteuning 2010, waarbij bv. de wijziging van de verhuiskostenvergoeding mogelijk blijft. Dat betekent dat mensen met een beperking die vaker dan gemiddeld een laag inkomen hebben en verhuiskosten niet zomaar kunnen opbrengen deze financiële ondersteuning blijven ontvangen.
Het is ook niet verstandig om de verruiming van de inzet van gebruikelijke zorg bij huishoudelijke hulp terug te draaien, dit zou een toename is van de mantelzorg betekenen, met risico’s op overbelasting en op termijn dus juist een grotere zorgvraag.
Kortom wat GroenLinks betreft is de basis gedachte van Hof 2.0 op zich een weg die verder bewandeld kan worden. Het versterken van de infrastructuur om naar een meer zorgzame socialere samenleving te komen is belangrijk. Maar we blijven kritisch zodat de zwakkeren de zorg krijgen waar ze behoefte aan hebben.