Groenlinks Haarlem verraste Simon Hogervorst en zijn natuurwerkgroep afgelopen vrijdag bij de Meerwijkplas met taart, bloemen en een Groen Lintje. Het Groenlinks raadslid Lukas Mulder reikte het lintje uit voor de jarenlange inzet van Hogervorst voor het beheer van de natuur rond de Meerwijkplas.

Niets vermoedend waren Simon Hogervorst en de vrijwilligers deze vrijdagmorgen weer aan het werk aan de rand van de Meerwijkplas in Schalkwijk. Er werd druk gemaaid, gezaagd en takken werden opgeruimd. Tegen elven pauzeert de groep even om koffie te drinken en juist op dat moment kwamen de Groenlinksers met taart en bloemen. Groenlinksraadslid Lukas Mulder roemde de jarenlange inzet van Hogervorst voor de natuur bij de Meerwijkplas en spelde hem vervolgens het Groene Lintje op. Hogervorst nam zo’n zes jaar geleden het initiatief om een deel van het beheer van het groen rond de Meerwijkplas te onderhouden. Naast het mobiliseren van vrijwilligers heeft Hogervorst ook steun van de gemeente geregeld en overlegt hij regelmatig met de stadsecoloog. Ook de vrijwilligers werden in het zonnetje gezet met taart en een bos bloemen voor de enige vrouwelijke vrijwilligster.

Groenlinks Haarlem reikt het Groene Lintje uit aan mensen of organisaties die zich op een bijzondere wijze inzetten voor het groen, milieu of duurzaamheid in Haarlem. Ook dit jaar konden er weer mensen en organisaties genomineerd worden. Uit vijf genomineerden werd Simon Hogervorst en zijn natuurwerkgroep gekozen.

Op vrijdagochtend werkt de natuurwerkgroep onderleiding van Hogervorst een paar uur in de natuur. Door de inzet van de vrijwilligers kan er een gevarieerde natuur behouden worden waardoor er in het gebied meer dieren- en plantensoorten zijn. Eén daarvan is de zeldzame groene kikker. Door op verschillende plekken struiken en bomen te verwijderen blijft ook het zicht op de plas voor wandelaars behouden.

Het beheer is afgestemd met de gemeente; een ambtenaar van de gemeente is ter plekke om aanwijzingen te geven èn mee te helpen. De groep wordt ondersteund door Landschapsbeheer Noord-Holland, waar de vrijwilligers bijvoorbeeld cursussen kunnen volgen over het onderhoud van het materiaal.

Iedereen die nog wat vrije tijd heeft en zich wil inzetten voor het groen in de leefomgeving, wordt door Hogervorst uitgenodigd om mee te doen met de natuurwerkgroep. Dat kan elke 1e en 3e vrijdagochtend van de maand. Verzamelen om half 10 bij de ingang aan de Bernadottelaan. Aanmelding is niet nodig.